Kritika: The Runaways

Címkék: kritika 7pontos therunaways

2010.07.16. 21:35

Floria Sigismondi alkotása jó ideig csak kevés moziban futott, és csak bő egy hónappal később kapta meg a széles körű bemutatóját. A 10 millió dollárból készült film nem is jövedelmezett csak 3,5 milliót a mozik kasszáinál, és így a film megnézése után meg is tudom érteni, hogy miért nem lett népszerű széles körben, mert én sem sokaknak ajánlanám.

http://img3.indafoto.hu/3/7/73167_02b115b72e6306618b6e3e08bc8489b2/8569787_8d1802f88748fbfebd43c851790de9c6_m.jpg

Na, nem azért, mert a The Runaways rossz film lenne, mert egyáltalán nem az, de mind témáját, mind pedig hangulatát, és ezzel együtt képi világát tekintve csak egy nagyon szűk réteghez szól igazán. Az első képsorok az „1975” felirattal indulnak, ebben az évben kezdődik a történet. Joan Jett (Kristen Stewart) fiatal, lázadó természetű lány, akinek elege van az őt körülvevő környezetből, és minden vágya, hogy játszhasson elektromos gitárján. Bár a rock ekkor már virágkorát éli, csak férfizenekarok vannak, akik rajongóikkal együtt el sem tudnának képzelni egy csak nőkből álló bandát.  Joan azonban nem adja fel álmát, és a menő producer, Kim Fowley (Michael Shannon) segítségével társakra is talál Sandy West (Stella Maeve), Lita Ford (Scout Taylor-Compton), a fiatal énekesnő, Cherie Currie (Dakota Fanning) és egy Robin (Alia Shawkat) nevű lány személyében. A csajok igazi garázs (jobban mondva lakókocsi) zenekarként kezdik, majd hamarosan kisebb bulikon és klubokban lépnek fel, hírük pedig annyira elterjed, hogy az újságok is elkezdenek cikkezni róluk. A banda teljes gőzzel robog a siker felé, de sok nehézség vár még rájuk.

Az eddig elsősorban videoklip rendezései révén ismert olasz rendezőnő, Floria Sigismondi ezúttal már egy egészestés filmet szánt egyik kedvenc zenekarának, így azt hihetnénk, hogy egy másfél órás klipet láthatunk, de nem erről van szó. Az első fél óra nagyon lassan telik el, méghozzá úgy, hogy semmi más nem történik, csak megismerjük Joant és Cherie-t, és azt, hogy hogyan jutnak el az első próbáig. A tehetségkutatós jelenet viszont mindenképp említést érdemel ebből a részből, egyszerűen telitalálat. Ezután belepillanthatunk a próbákba és az első bulikba is, ami nagy kár, hogy csak nagyon rövid időkre, egy-egy szám erejéig, pedig egyértelműen ezek a legjobban sikerült jelenetek, jól láthatóan visszaköszön belőlük a rendezőnő videoklipes múltja. Bár a 106 perces játékidő nem tűnik olyan rövidnek, sokszor mégis nagyon kapkodós a film, és egyik percről a másikra vannak hatalmas ugrások, például egy kisebb buliról egy nagyobb japán koncertre. Nagy hangsúlyt kap még Joan és Cherie barátsága, ám sajnos ez sincs rendesen kibontva, így például az ominózus csókjelenet teljesen furcsán hat, mivel előtte alig tíz percig láthattuk együtt a lányokat, így semmi nem indokolná, hogy máris ilyen közel álljanak egymáshoz. Összességében is elmondható a filmről, hogy a legtöbb jelenetet csak nagyon laza szálak kapcsolják egymáshoz, és bár a végére nem érezzük úgy, hogy hiányérzetünk lenne, azért ezen lehetett volna javítani.Vannak persze pozitívumok is szép számmal, például mindjárt a korszak hangulatának fantasztikus visszaadása, teljesen a ’70-es években érezhetjük magunkat, és a legkisebb tárgy, vagy ruha sem lóg ki egy másodpercre sem ebből a hangulatból, ilyen téren tehát minden maximálisan a helyén van. A koncertes és a próbás részek, mint már említettem, szintén telibe találnak, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a fejünket rázzuk, vagy a lábunkkal dobolunk egy-egy dal hallatán.

http://img2.indafoto.hu/3/7/73167_02b115b72e6306618b6e3e08bc8489b2/8569785_8d3bc336f04d4f2c70b1129765507ecd_m.jpg

Egy ilyen félig-meddig életrajzi jellegű filmnél természetesen a szereplőkön van a legnagyobb hangsúly, és a bandatagokat alakító lányok közül mindenki remekül teljesít. Kristen Stewart a Twilight Bellájához képest ezúttal egy merőben más oldaláról mutatkozik be a lázadó, alkoholt és kábítószert is fogyasztó fiatal rock királynő szerepében, és egyes jelenetekben megdöbbentően hasonlít Joan Jettre. Dakota Fanning pedig –ahogy azt már tőle megszokhattuk- ezúttal is könnyedén lejátszik mindenkit a vászonról. Egyszerűen árad belőle egyfajta elképesztő átütő erő és magabiztosság, egyértelműen generációja (egyik) legjobb színésznője. Kristenhez hasonlóan rá is elmondható, hogy tökéletesen átlényegült Cherie Currie-vé. A színészek közül a leggyengébb láncszem egyértelműen Michael Shannon, aki az egyébként is roppant unszimpatikus producer karakterére még rátesz pár lapáttal rossz, ripacskodó alakításával, aminek az eredménye egy rettentően ellenszenves, és végtelenül idegesítő karakter, akit legszívesebben már legelső megjelenésekor felpofoznánk.

http://img2.indafoto.hu/3/7/73167_02b115b72e6306618b6e3e08bc8489b2/8569783_d46b732c2533e0b3e04ba86d317d0ea3_m.jpg

Azzal kezdtem, hogy csak keveseknek ajánlanám a filmet. A fentebbiekből már le lehet szűrni, hogy miért, röviden összefoglalva pedig azért, mert a The Runaways egy hangulatfilm a sokak által giccsesnek tartott ’70-es évekből, egy sok szempontból szétcseszett és hangázásában jó értelemben véve amatőr zenekarral a középpontban. Floria Sigismondi tehát nem vall szégyent első komolyabb filmjével, és mindenképpen dicséretes az a tisztelet és alázatosság, amivel a bandához közelít. Dakota, Kristen, a zenék és a hangulat pedig mindenképpen megnézésre érdemessé teszik a filmet.

Bár előzetesen nagy elvárásaim voltak a The Runawaysszel szemben, és nálam az idei év egyik legjobban várt alkotása volt, azért összességében mégsem okozott csalódást, de a pontszámot tekintve csak egy erős 7/10-est tudok rá adni.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr494839205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2010.07.22. 03:31:29

Megnéztem én is. Nálam is 7/10 körül van ez. Én is többször úgy éreztem, hogy nagy "ugrások" vannak a filmben, néhány dolog csak úgy jött a semmiből mindenféle felvezetés nélkül. Bulis részeket is kicsit keveseltem. A színészgárda viszont tényleg kifogástalanul teljesített. Főleg Kristen Stewart és Dakota Fanning, de igazából tőlük már megszokhattuk. :) Amúgy érdekes, de mindkettejükről sokaknak a Twilight jut először eszébe, pedig pont az az a film, amelyben egyikük sem tudja (tudta eddig) igazán megmutatni színészi kvalitásait, mert olyan a karakterük ott, hogy erre nem igazán van lehetőségük.

Ismeretlen_149418 2010.07.22. 20:48:37

@Kóczy: Teljes mértékben egyetértek. Dakota egyébként a generációja legjobb színésznője, nem is kérdés. Eddig akármelyik filmben láttam, simán lejátszott mindenkit. Érdemes megnézni a Szárnyas teremtmények című filmet, Kate Beckinsale, Guy Pearce és Forest Whitaker is játszanak benne, de Dakota simán lenyomja őket. De Kristen is nagyon tehetséges. Hiába mondják sokan, hogy csak kétféle arckifejezést váltogat, meg az ajkát harapdálja.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2010.07.22. 21:24:42

@Luke: Akik ezt mondják Kristen-ről, azok valószínű csak a Twilight-ban látták. És mivel abban játszott, elkönyvelték tehetségtelennek. Én több filmes blogon is írtam, hogy attól, hogy valaki a Twilight-ban játszik, még nem biztos, hogy rossz színész. Dakota-nak több filmjét láttam, de valahogy ez a "Szárnyas teremtmények" kimaradtak. De majd pótolom alkalomadtán. :)

Ismeretlen_149418 2010.07.22. 21:44:20

@Kóczy: Igen, valószínűleg ez így van. Egyébként én úgy gondolom, hogy a Twilightban sem játszanak rosszul, de ahogy Te is írtad, az egy olyan szerep, amelyikben nem igazán lehet kibontakozni. De például épp tegnap láttam a The Yellow Handkerchief című filmet, Kristen az egyik főszereplő, és nagyon jó volt benne, nagyon szép film egyébként. Igazán érdekes egyébként az lesz, hogy ha majd teljesen lecseng a Twilight, tehát lemegy a Breaking Dwan második része is, meg minden, akkor ki hogyan folytatja tovább. Kristen és Dakota nagyon jól választanak szerepeket már most is, de pl. Rob és Taylor választásai elég egysíkúak, ami nyilván abból is ered, hogy ilyen szerepekkel kínálják meg őket, de ez egyáltalán nem baj, mert fognak ők még másmilyen filmben is játszani, mert akárhogy is mondják róluk, ők sem tehetségtelen egyének.

Isu 2010.07.22. 22:37:57

Egyszer megnézem,ha eljut ide...

Ismeretlen_149418 2010.07.22. 22:39:25

@Isu: ne legyen igazam, de szerintem azzal akkor még várhatsz egy jó ideig.:D

Isu 2010.07.22. 22:46:23

Sosem állt távol tőlem a türelem :D Amúgy gondoltam...

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2010.07.22. 22:56:01

Egyetértek Luke-al. Szerintem sem mostanában jut ez el ide. Talán majd egyszer szép csendben kiadják DVD-n.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2010.07.22. 23:04:17

@Luke: Pont tegnap olvastam én is erről a "The Yellow Handkerchief"-ről. Feljegyeztem a megnézendők közé. :) Amúgy arra én is kíváncsi leszek, mi lesz a színészekkel, ha vége lesz a Twilight-nak. (De mondhatnám akár a Harry Potter-t is mondjuk.) Kristen és Dakota már a Twilight előtt is játszott jó filmekben. Ezért is számomra a Twilight-ban már "régi ismerősök" voltak mindketten. :) Úgyhogy őket én nem féltem. Rob-ot viszont én csak a "Harry Potter és a Tűz Serlege"-ben láttam egyelőre a Twilight-on kívül, Taylor-t meg a "Cápasrác és Lávalány kalandjai"-ban, úgyhogy egyelőre róluk nem nagyon tudok véleményt mondani. Amúgy valóban egyikük sem rossz színész, de az az igazság, hogy a Twilight-nak nem a forgatókönyv az erőssége. Na most egy rossz forgatókönyvvel egy jó színész sem tud mit kezdeni. (Jó példa "A Törvény gyilkosa". Két kiváló színész, Al Pacino és Robert De Niro játszott benne, de rossz volt a forgatókönyv, és a rendező sem volt a helyzet magaslatán, így a film sem lett jó.)

Ismeretlen_149418 2010.07.22. 23:11:24

@Kóczy: teljesen igazad van. Én még az Emlékezz rám-ban láttam Robot, abban jól játszott, egy kicsit másabb karaktere volt, mint Edward. Meg a Bel Ami lesz még érdekes, amit részben nálunk forgattak. Taylort meg a Valentin napban láttam még, abban nagyon önironikus volt az alakítása, egyike volt a film kevés jó pontjának. Egy rossz forgatókönyv tényleg meg tudja ölni a filmet, és akkor bizony hiába vannak a jó színészek, mert ők sem tudnak sokat javítani rajta. A színészek közül meg sokakkal az a baj, hogy nagyon beleragadtak egyfajta karakterbe, és minden filmben gyakorlatilag ugyanazt játsszák, pl. Jennifer Aniston (akit egyébként nagyon szeretek), vagy Jason Statham. És nem is mernek stílust váltani, meg gondolom, nem is kapnak másmilyen megkereséseket, de szerintem a Twilightosok vagy akár a Harry Potteresek közül sem fenyeget senkit ez a veszély, csak jól kel majd válogatniuk az ajánlatok között.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2010.07.23. 03:24:04

@Luke: Ja, tényleg, a "Valentin Nap"-ban is szerepelt Taylor Lautner, el is felejtettem. Valószínű azért, mert azért olyan sok szerepe nem volt ott, ha jól rémlik. Maga a film tetszett, de igazából elsősorban a sok ismert sztár miatt, akik játszottak benne. (No, meg hát volt benne Jessica Alba, aki a kedvenc színésznőm, szóval innentől kezdve eleve nem mondhatom rá, hogy rossz. :) ) Igen, valóban előfordul, hogy egy színészt beskatulyáznak. Erre jó példa Mark Hamill, akit annyira azonosítottak Luke Skywalker-el a Star Wars után, hogy gyakorlatilag nem is nagyon kapott más jelentős szerepet. Aztán rájött, hogy valamiből mégiscsak élni kell, és nekiállt rajzfilmeket szinkronizálni. (A legtöbb Batman rajzfilmben ő volt Joker hangja például.) de ha már Jason Statham szóba került, neki olyan a fizimiskája, meg a testalkata, hogy én valahogy egy romantikus vígjátékban nehezen tudnám elképzelni. :D Amúgy ha már Harry Potter, az sem véletlen, hogy Daniel Radcliffe mindenféle szerepet elvállal, ami gyakorlatilag teljesen ellentétes a HP-ben játszott karakterével. Meg ahogy hallottam Taylor Lautner is inkább akciófilmekben szerepelne a jövőben. A "Remember Me"-t még nem láttam, pedig egy ideje már tervben van a megnézése.
süti beállítások módosítása