Amióta Dom és Brian a riói balhéval hazavágtak egy helyi kiskirályt és szétosztották a százmilliós zsákmányt a bandának, hőseink szétszóródtak a világban. Ám az életük nem lehet teljes, mivel nem térhetnek haza, állandó szökésben vannak. Eközben Hobbs 12 országon át üldöz egy bandát, melynek tagjai halálosan felfegyverzett sofőrök, és vezérüket egy kíméletlen cinkos segíti, akiről kiderül, hogy nem más, mint Dom halottnak hitt szerelme, Letty. A bűnözőket csak úgy lehet megállítani, ha az utakon fel tudják venni velük a versenyt, ezért Hobbs megkéri Domot, hogy hozza össze "elit alakulatát" Londonban. A fizetség? Teljes kegyelem mindannyiuknak, hogy visszatérhessenek otthonukba, és egyesíthessék családjaikat.

A Halálos iramban specialista Justin Lin immár negyedik filmjét rendezte a franchise-ból, és ahogy az előző két résznél már megszokhattuk, ezúttal is valamennyi főszereplő visszatért. Olyannyira, hogy még Michelle Rodriguez Lettyjét is visszahozták, bár az előző rész végét ismerve ez aligha okozott meglepetést bárkinek is, de ha valaki esetleg mégsem készült fel rá, annak sem marad sokáig titok, ugyanis már a film eleji főcímben kiírják a nevét jó nagy betűkkel. Ha már szóba került, a főcím kifejezetten hangulatosra sikerült, jó ötlet volt a korábbi részek emlékezetes képsoraiból összevágni, és egyúttal ezzel is tisztázták, hogy ezúttal (is) a karakterek szinte már családi jellegű kapcsolata kerül előtérbe.

És ha már karakterek: azt hiszem, az elmúlt évek során sikerült mindenkit megkedvelnünk valamiért, és ezt minden egyes filmben megbízhatóan szállítják is nekünk újra és újra, és bizony igazán csak akkor teljes ez a kép, ha valamennyien benne vannak. Alapvetően persze még mindig Brian és Dom a csapat fő motorjai, de örömteli, hogy a többiek is nagyobb teret kaptak ezúttal a szokásosnál, és úgy tűnik, már Dwayne Johnson Hobbsát is lényegében csapattagnak tekinthetjük, de ezt aligha bánja bárki is.

A történet természetesen ezúttal is faék egyszerűségű, bár az előző részekkel összevetve talán valamivel több csavart tartogat, igaz, ezek nagy része könnyedén kiszámítható előre, sőt, némelyik már-már szinte nevetséges. Ez a jelző egyes akciójelenetekre is jellemző, amiken már leginkább csak ingatja a fejét az ember. Persze érthető, hogy minden résszel egyre emelni kell a téten az akciókat tekintve is, de a tankos és a repülőgépes jeleneteket látva elég nehéz elképzelni, hova lehet még ezt fokozni, de mivel már készül a hetedik rész, így alighanem ezt is megtudjuk majd. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy akármennyire eltúlzottak és néha már tényleg a nevetségesség határát súrolják egyes jelenetek, a többségük mégis működik. A korábbi részekre való visszautalgatásokért pedig külön jó pont jár, és végre a Tokiói hajsza történetszála is a helyére került időben, ezzel egyúttal a következő rész (vagy akár az egész következő trilógia) vezérfonalát is felvezetve.

Ami a szinkront illeti, a főbb szereplők közül Vin Diesel ezúttal is megőrizte Galambos Pétert, akárcsak Ludacris Nagypál Gábort és Dwayne Johnson Schneider Zoltánt. A Szikla harmadszor jutott el idén a magyar mozikba és ez esetében három különböző magyar hangot jelent. Igaz, Paul Walker még rajta is túltesz: ő csak a Halálos iramban szériát tekintve fogyasztja negyedik magyar hangját (Bozsó Péter, Király Attila és Viczián Ottó után ezúttal ismét az előző részben hallott Rajkai Zoltán szinkronizálja). Michelle Rodriguez természetesen ezúttal is megkapta Soleczki Jankát, Tyrese Gibson pedig újfent Kálid Artúr hangján szólal meg, és ez a páros magasan a legzseniálisabb; Roman dumái Kálid tolmácsolásában ütnek igazán.

Egyébként a poénok nagy részét ezúttal is Roman és Tej karaktere szolgáltatja, de Hobbs is előrukkol néhány szórakoztató megoldással. Domnak ezúttal főleg a klisék puffogtatása jut, de elnézzük neki, mert a karakter még mindig működik. Akárcsak maga a franchise is: hiába, hogy ez már a hatodik rész, még mindig van lendület a szériában és a zárójelenetben belebegtetett új szereplő érkezésével ez a lendület csak még tovább nőhet. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr945345386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása