Maya (Jessica Chastain) CIA ügynök, aki a 2001. szeptember 11-i események után először vesz részt al-kaidás túszok vallatásában. Bár tettlegesen nem vesz részt a folyamatban, meggyőződése, hogy csak ilyen módszerekkel tudhatják meg az igazságot és érhetnek el eredményeket. Hosszú éveken át mindent belead, hogy az al-Kaida vezér, Osama Bin Laden nyomára bukkanjon, és nyomozását végül 2011. májusában sikerül koronázza. Egy különleges katonai alakulatot állítanak össze a terrorista elfogására, de egyedül Maya biztos benne, hogy Bin Laden tényleg ott van, ahol ő hiszi.

Kathryn Bigelow-ra nem lehet azt mondani, hogy túlvállalná magát, ugyanis a 2008-as, díjakkal is bőven és megérdemelten elhalmozott A bombák földjén után mindössze egy tévéfilmet rendezett még 2011-ben, utána pedig nekiállt a Zero Dark Thirty munkálatainak. Előző filmje után nem is lehetett kérdéses, hogy ő a legalkalmasabb erre a posztra, ugyanakkor ezáltal a léc is nagyon magasra került, ráadásul erősen kérdéses volt az is, hogy sikerül-e másodszor is ugyanolyan magas minőséget alkotni egy alapvetően sok szempontból hasonló alapanyagból.

http://img2.indafoto.hu/10/9/105239_93afab528f766cb76bb911671b0f98c4/17679365_93244f33806aa6764692f086731164c3_m.jpg

Nos, örömmel jelentem: sikerült. Sőt, A bombák földjén mindmáig emlékezetes kemény jelenetei jóformán eltörpülnek néhány itt látott mellett. Robbanásokat persze sokaktól láttunk már, de van abban valami egészen egyedi, amilyen realisztikussággal Bigelow ábrázolja őket. Legyen szó akár egy étteremből ábrázoltról, vagy egy közvetlen közelről bemutatott öngyilkos merényletről. De az igazi csúcspont kétségkívül az utolsó fél óra, mind a látvány, az akció és az érzelmi hatás szempontjából. Ne csodálkozzunk, ha Mayához hasonlóan mi is tátott szájjal kísérjük figyelemmel a történéseket.

A legfőbb különbség A bombák földjénhez képest talán az, hogy míg ott elsősorban egy ember munkáját és feladatait ismerhettük meg, itt egy egész csapatét. Az elképesztő kontrasztok viszont megmaradtak. Elég csak a már említett utolsó fél órás akciót és az azt megelőző laza, poénkodós tábori jelenetet összehasonlítani. Ezek is sokat hozzátesznek a végeredményhez, és akkor még nem is esett szó a remek színészgárdáról, hiszen a kisebb szerepekben is olyan jól ismert arcok tűnnek fel, mint Harold Perrineau, James Gandolfini és Chris Pratt, Kyle Chandler és Jason Clarke alakítása pedig kifejezetten emlékezetes. Azonban Jessica Chastaint egyikük sem közelítheti meg: hibátlan, fantasztikus alakítást nyújt, amiért minden létező díjat megérdemelne.

Kathryn Bigelow ismét megmutatta, hogy kell remek filmet készíteni ebben a témában úgy, hogy az még két és fél órában se váljon unalmassá és ismét maradandó élménnyel és képsorokkal "távozzunk". 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr315002222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása