Billy Beane (Brad Pitt) fiatalon komoly baseballtehetség volt, de profiként már nem bírt megfelelni az elvárásoknak. Élete azonban így is a sportág körül forog: ő az Oakland Athletics csapatának menedzsere, de a többi gárdához képest jóval szerényebb összegből kell gazdálkodnia, ráadásul legjobb játékosai eligazoltak a több pénzt ígérő elitklubokhoz. Billy megismerkedik Peter Branddel (Jonah Hill), egy fiatal matematikussal, akinek elmélete szerint nem feltétlenül kellenek drága játékosok a sikerhez, elegendő egy teljes adatbázis és a statisztikai adatok. Billy így gyakorlatilag fillérekért igazol le olyan játékosokat, akikről már mindenki lemondott, és megpróbál ütőképes csapatot faragni belőlük.

http://img10.indafoto.hu/10/3/110143_29d18ba7f0c4113afbe21e74d9986cf6/12988629_9b14e4dfce523df5769b40038488373a_m.jpg

Bennett Millerre nem lehet azt mondani, hogy túl termékeny rendező lenne, a Pénzcsináló előtt mindössze egyetlen filmet készített, igaz, az a Capote volt, melynek főszerepéért Philip Seymour Hoffman Oscar-díjat kapott. Miller pedig nagyon érezhet valamit, mert második alkotását 6 kategóriában is jelölte az Akadémia. És a Pénzcsináló tényleg jó film, ugyanakkor egy kicsit nehezen befogadható.

Legalábbis azoknak, akik nem szeretik a baseballt, ugyanis 99%-ban "színfalak mögötti" jelenetek és a mérkőzések képei váltják egymást. A film eleje pedig kifejezetten lassú és egy kicsit vontatott is, egészen addig, míg össze nem áll a csapat. Bár nem szeretem a baseballt, mégis a meccsjelenetek a legjobbak, és akármennyire közömbösek is vagyunk a sportág iránt, garantáltan elkezdünk szurkolni a csapatnak.

Brad Pitt és Jonah Hill alakításáról röviden csak annyit írnék, hogy abszolút megérdemelték az Oscar-jelölést, és gond nélkül el is viszik a filmet a hátukon, de a többi szereplő is maximálisan a helyén van. Témája és hossza ellenére tehát érdemes időt szakítani a filmre, már csak Pitt és Hill miatt is, és talán még a baseballt is megszeretjük a végére egy kicsit. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr574843707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isu 2012.02.06. 19:43:32

Azért nálam se volt csalódás éppen a film,annak is örültem,hogy igaz történetet dolgozz fel és ehhez nagyszerű választás volt Brad,Hill a maga tömzsi alakjával meg mentalitásával hozta saját magát. Nálam is egy erős 7 pont.
süti beállítások módosítása