Sikoly 4 - írta:ElsieG

Címkék: kritika 5pontos

2011.05.03. 17:50

A Sikoly 4-et már régen terveztem, hogy megnézem, már csak a szereplők miatt is, és pénteken el is jutottam odáig, hogy ezt megtegyem.

10 éve semmi híre Ghostface-nek, a szellemálarcos ruházatba öltözött pszichopata gyilkosnak, így már éppen kezdi elfelejteni a szörnyűségeket az amerikai kisváros, Woodsboro. Az előzős részekben megismert Sidney Prescott (Neve Campbell) ma már sikeres író, író-olvasó találkozó turnéjának utolsó állomásaként tér vissza szülővárosába, s vele együtt a titokzatos telefonhívások is újra elkezdődnek, Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a rettegés visszatér a kisvárosba, de úgy tűnik, a szabályok ezúttal megváltoztak…

http://img9.indafoto.hu/5/7/60437_7dedd8fd08abd182261431db20a68bb4/11182827_6f1a0d9c9876fd359eb237d8bb4a4f70_xl.jpg

Tehát a történetünk ott indul, hogy Sidney Prescott visszatér a kisvárosba, és Ghostface újra felbukkan. A könyvbemutató sem mehet zökkenőmentesen, hiszen beállít Gale, a régi barátnő, és hamarosan a rendőrség is, mert két lányt holtan találtak, és a módszer a szellemmaszkos gyilkosra vall. Ennek tetejébe Sid kocsijában véres plakátokat találnak, ezért Sid-et védőőrizet alá helyezik a húgánál.

Mindeközben Jill Roberts, aki történetesen Sidney unokahúga, és barátnői különös telefonhívásokat kapnak pl. "What's your favorite scary movie?", ami szerintem nevetséges. A gyilkosságok természetesen folytatódnak, kezdve Jill egyik barátnőjével. Eközben Gale elszántan nyomozni próbál férje, Dewey nélkül, de végül be kell látnia, hogy elkél neki a segítség, ezért Jill gimijében a filmklub 2 vezetőjét szervezi be magának. A klub gyűlésén ez a két srác mondja, hogy már új szabályok szerint játszik a gyilkos, és mennyit kereshetne abból, hogy videóra veszi az öldöklést.

A 10 éves évfordulón megrendezik a Döfés filmek maratonját, és természetesen a maszkos sem maradhat ki a buliból. Gale be is kamerázza a helyszínt, de valaki szándékosan letakarja a kameráit, ezért be kell mennie megnézni, hogy mi a helyzet. A gyilkos rátámad Gale-re és most már valóban filmre veszi.

http://img7.indafoto.hu/5/7/60437_7dedd8fd08abd182261431db20a68bb4/10940005_719752d59ba529454958ce8c023c988d_xl.jpg

Így megy az öldöklés végig, csak folyik a vörös trutyi mindenütt. A történet végig úgy van vezetve, mintha Jill exbarátja lenne a maszkos pszichopata (A srác teljesen olyan, mint Sid pasija az első részben. Újat is lehetne ám kitalálni, emberek).  Ez rendben is van, de minden horror/krimi filmekben járatos ember tudja, hogy tuti nem ő az, hiszen akkor mi lenne a meglepetés? Szóval ezt totál feleslegesnek éreztem. Gyakorlatilag a film egyáltalán nem ijesztő, egy jelenet nem volt benne, amire azt mondtam volna, hogy egy kicsit is megijedtem. A karakterek nem sok vizet zavartak, talán Sid lett egy kicsit bad-ass ebben a részben, no meg Gale is hozta a szokásos formáját. Egy csomó dolgot ellőttek benne, amiket már beleraktak az előző epizódokba, és úgy érzi a néző, hogy gyakorlatilag semmi új ötlettel nem tudtak előrukkolni a készítők. Ghostface telefonhívásain besírtam a röhögéstől, azok valami kritikán alulira sikeredtek.

A mozi vége azért elég ütősre sikerült, a gyilkos totál pszichopata, ami nagyon bejött. De azt azért hozzátenném, hogy megvolt a horrorok tipikus hibája, hogy a gyilkost szinte lehetetlen megölni, annak ellenére, hogy csak egy szimpla ember.

A világhírű színészeknek nem volt nehéz dolguk, hiszen ehhez a mozihoz nem kellett nagyot alakítaniuk, de külön kiemelném Emma Roberts-et (Valentin nap, It's kind of a funny story), akinek a játéka nem merült a feledés homályába. Azt pedig nagyon sajnálom, hogy Kristen Bell-nek és Anna Paquin-nak csupán ilyen rövidke szerep jutott.

A rendező, Wes Craven, akit a borzongatás nagymesterének is neveznek (Rémálom az Elm utcában, Az utolsó ház balra) bemutatta, hogy sajnos nincs új a nap alatt a Sikoly-filmeket illetően.

Értékelés: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr374841335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isu 2011.05.03. 20:27:50

Majd DVD-n megnézem aztán nyilatkozom :)

Ismeretlen_104632 2011.05.04. 08:34:58

Azt azért ki lehetett volna írni az elejére, hogy az írás spoilereket tartalmaz. Aki még nem látta, annak nem ajánlott elolvasni. "Egy csomó dolgot ellőttek benne, amiket már beleraktak az előző epizódokba" Nem véletlenül beszélnek annyit a filmben a remake-ekről. A Sikoly filmeket mindig is jellemezte az önirónia. Itt sincs ez másként. Szépen visszatértek a gyökerekhez. "What's your favorite scary movie?", ami szerintem nevetséges" Szerintem egyáltalán nem, mivel ez a mondat a Sikoly-filmek védjegyévé vált. "Ghostface telefonhívásain besírtam a röhögéstől" Ezek a legjobb részek. Ilyet se nagyon lehet hallani más filmekben. Ezektől a párbeszédektől lesz különleges a film, mivel Williamson ismét remek forgatókönyvet írt. "a horrorok tipikus hibája, hogy a gyilkost szinte lehetetlen megölni" Ez szintén a slasher filmek jellegzetessége. Mindegyik részben elsütötték ezt, pont most ne tennék? Látszik, hogy teljesen másként látjuk a filmet. Nekem nagyon bejött, végre egy jó folytatás született, ami méltó az első részhez. 80%
süti beállítások módosítása