Kritika: Baaría

Címkék: kritika 8pontos baaria

2010.09.05. 11:00

A film egy szicíliai család történetét meséli el három generáción keresztül. Ciccio (Gaetano Aronica) pásztor a '30-as években, imádja a könyveket és a verseket. Fia, Peppino (Francesco Scianna) megéli a második világháború borzalmait, és azzal próbál segíteni, hogy részt vállal a politikai életben. A háború végén találkozik egy lánnyal, akibe beleszeret, de kapcsolatukat sokan nem nézik jó szemmel Peppino politikai szerepe miatt, de a két fiatal mégis összeházasodik. Fiuk, Pietro pedig a '80-as években éli gyerekkorát.

http://img3.indafoto.hu/5/7/60437_7dedd8fd08abd182261431db20a68bb4/9211983_72beba8af04168306b4c7361f676b0ed_m.jpg

Giuseppe Tornatore filmjeit mindig nagy várakozás előzi meg, hiszen a mester olyan műveket tett le az asztalra, mint a Cinema Paradiso, a Mindenki jól van és Az óceánjáró zongorista legendája. A Baaría egy önéletrajzi ihletésű alkotás, melynek címe Bagheria városából ered, amit a helyiek neveznek így, és Tornatore ebben a városban nőtt fel.

A rendező nem is bízott semmit a véletlenre, és a forgatókönyvet is ő maga írta. A két és félórás játékidő nem kevés, de Tornatore tudja, hogy miket akar megmutatni, és ezt a lehető legnagyobb részletességgel teszi meg. A fasizmus, a háború és a kommunizmus csak egyfajta háttéreseményként van jelen, és csak a családra gyakorolt hatásuk kerül előtérbe. Nem könnyű ugyanakkor egy ilyen hosszú időszakot átíveli történetet a vászonra vinni, hiszen számos különböző hangulat váltja egymást, de Tornatore mesterien oldja meg ezt is, és eléri, hogy a sok különböző jelenet végül egy kerek egészet alkosson. Természetesen a film egyfajta stílustanulmány is a gyönyörű olasz tájról, amihez a rendező barnás szűrőt használ, ezzel is kiemelve a hegyvidék szépségét. Végül pedig még a zenét emelném ki, melyet Ennio Morricone szerzett, aki ezúttal is tökéletes dallamokat alkotott.

A Baaría tehát egy nagyon különleges filmélmény, ami mindenképp megragad a néző emlékezetében, mert nem sokszor látni ehhez hasonló alkotást. A pontszámok tekintetében ez bizony egy erős 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr74839631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása