Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) ügyvéd, akit egy kis vidéki faluba küldenek, hogy egy elhunyt nő papírjait rendezze. A falubeliek Mr. Daily (Ciarán Hinds) kivételével rettegéssel fogadják őt, és ez csak fokozódik, amikor beköltözik az elhunyt nő házába, aminek közelébe senki sem megy. A régi birtok ugyanis sötét titkokat rejt, ráadásul Kipps egy rejtélyes fekete ruhás nőalakot is látni kezd, a falubeli gyerekek pedig sorra veszítik életüket különféle balesetekben.

http://img2.indafoto.hu/10/3/110143_29d18ba7f0c4113afbe21e74d9986cf6/13770873_b55735f6b64c8409ca2c58eab5d684bb_xl.jpg

Susan Hill azonos című, 1983-as regényéből 1989-ben már készült egy filmváltozat, de James Watkins rendező úgy gondolta, itt az ideje egy újabbnak. Watkins egyébként abszolút szakértőnek tekinthető a műfajban, hiszen eddigi életművében olyan alkotásokat találunk, mint az Én pici szemem, a Bele a semmibe, vagy az Eden Lake - Gyilkos kilátások. A fekete ruhás nő pedig egy kimondottan jól sikerült horror, méghozzá az ijesztgetős fajtából, amiket az utóbbi években én nagyon hiányoltam.

Daniel Radcliffe jó választás volt a főszerepre, és részéről is jó döntés volt egy ennyire éles váltás Harry Potter karakteréhez képest. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a film során egyszer sem jutott eszembe a szemüveges varázslótanonc figurája. Ha pedig valakinek Radcliffe személye esetleg nem lenne elég, hogy együtt érezzen a főszereplővel, kapunk egy kis családi drámát is részéről, hogy biztosan teljes legyen a hatás. Watkins egyébként nem kíméli főhősét: Kippsnek rengeteg ijesztgetésben van része, melynek csúcsa kétségkívül a film közepe felé lévő mintegy negyedórás szinte folyamatos paráztatás, melynek során jóformán pislogni sincs időnk két rémisztgetés között. Az atmoszféra megteremtése szintén hibátlan, a zene és a rideg falusi táj is tökéletes hátteret biztosít a hátborzongató képsorokhoz. Watkins rengeteg tipikus klisét használ, de ezek mégis működnek, így nem is tűnnek zavarónak, Radcliffe jelenléte, és az, hogy nem spóroltalak az ijesztgetéssel pedig elég is hozzá, hogy A fekete ruhás könyvet egy jó filmként könyveljük el. A 7/10 mindenképp jár érte, műfajában rég tetszett film ennyire.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr584844076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása