A Vámpírakadémia (Vampire Academy) Rose Hathaway és Lissa Dragomir története - két 17 éves lányé, akik a világ szeme elől elrejtett bentlakásos iskola lakói. Az iskola tanulói morák, azaz halandó, békés vámpírok és dampyrok, vagyis a morák félig vámpír, félig ember testőrei.

A kiképzés alatt álló leendő testőr, lázadó dampyr Rose és legjobb barátnője, a mora hercegnő Lissa megszökött, de elkapták őket. Vissza kellett térniük a Szent Vlagyimir Akadémiára, pedig éppen ez az a hely, ahol szerintük a legnagyobb veszélyben van az életük.

Az iskolába visszatoloncolt Lissa próbálja visszaszerezni korábbi helyét a társaságban, Rose pedig keményen edz mesterével és szerelmével, Dimitrijjel, hogy Lissa testőre lehessen.
Rose bármit feláldozna azért, hogy megvédje Lissát az Akadémia falain belül rá leselkedő veszélyektől és a strigáktól, azaz a halhatatlan, gonosz vámpíroktól, akik a morákra vadásznak.


Richelle Mead bestseller sorozata első kötetének filmadaptációját Mark Waters (Mr. Popper pingvinjei (Mr. Popper’s Penguins), Excsajok szelleme (Ghosts of Girlfriends Past), A Spiderwick krónikák (The Spiderwick Chronicles), Bajos csajok (Mean Girls), Nem férek a bőrödbe (Freaky Friday)) rendezte, a forgatókönyvet Daniel Waters (Batman visszatér (Batman Returns)) írta.

bbm_va_B1.jpg

A vámpírok három különböző fajtája


A MORÁk között vannak nemesi származású és nem nemesi vámpírok is. Halandóak és békések. Minden morának van egy különleges eleme, amelyből erőt kap: föld, levegő, tűz vagy víz. Hegyes metszőfoguk van, emberek vagy dampyrok vérét isszák. A napfény irritálja őket. Gyakran sápadtak és magasak.
Csak 12 nemesi mora család van. Lissa a Dragomir-család utolsó sarja.

A DAMPYRok félig vámpírok, félig emberek. Gyakran sötét hajúak, kifinomultak az érzékeik, erősebb fizikumúak, mint a morák. A dampyrok arra teszik fel az életüket, hogy megvédjék a morákat. Nincs hegyes metszőfoguk, nem isznak vért, azt esznek, amit csak akarnak. Kemény kiképzés során lesznek testőrök, megtanulnak különböző harcnemeket, még a lefejezést és a karóval átdöfést is, hogy megvédjék a morákat a halhatatlan strigáktól. Egyetlen elv vezérli őket: a morák biztonsága az első.

A STRIGÁk a legveszélyesebb vámpírok. Halhatatlanok. A strigák csak éjszaka bújnak elő, gyorsak és erősek, bárkit képesek lemészárolni. Nagyon nehéz legyőzni őket, még a magasan képzett dampyr testőröknek is. A társadalmon kívül élnek, és mora vérre szomjaznak, hogy megőrizzék halhatatlanságukat. Ki akarják irtani a megmaradt 12 nemesi mora családot, és át akarják venni a hatalmat a társadalom felett. Úgy lehet megölni egy strigát, hogy ezüst karóval keresztül szúrják a szívét. Két módon lehet strigává válni: 1. egy mora dönthet úgy, hogy striga lesz, ehhez szándékosan meg kell ölni egy embert a véréért, 2. a strigák átváltoztathatnak egy morát, egy dampyrt vagy egy embert egy jól irányzott harapással. Ha egy dampyr megöl egy strigát, molnyija tetoválást csináltat a nyakára. Dimitrij nyakán 6 molnyija tetoválása van.

 

hosszú szinopszis

Két évig bujkált a dampyr Rose (Rosemarie Hathaway) és a mora Lissa (Vasilisa Dragomir hercegnő). A két 17 éves lányt elfogják és visszatoloncolják a Szent Vlagyimir Akadémiára, az iskolába, ahonnan megszöktek. Ellen Kirova igazgatónőnek is elmondják a lányok, hogy Lissa, a főnemesi Dragomir család utolsó sarja, veszélyben van. A halhatatlanságukért mora vért ivó strigák ki akarják irtani a 12 megmaradt nemesi családot. Kirova azt mondja, Lissának maradnia kell és be fogja fejezni az iskolát, viszont kiképzés alatt álló testőrét, Rose-t nem marasztalja. A lányok tiltakoznak, de Dimitrij Belikov, a 20-as évei közepén járó testőr, aki megtalálta és visszahozta őket, elmondja az igazgatónőnek, hogy a lányok között különleges kötelék van. Rose meglepődik, hogy Dimitrij tud erről. Rose képes arra, hogy érezze, amit Lissa érez, látja, hogy Lissa mit csinál és mit gondol, amikor nincsenek együtt - de fogalma sem volt, hogy erről más is tudhat. Az érvek hatására Kirova beleegyezik, hogy Rose is az iskolában maradhasson azzal a feltétellel, hogy minden órán részt vesz, beleértve a pluszórákat Dimitrijjel, de megtiltja, hogy bármilyen közösségi szerepet vállaljon. Viktor Daskov herceg, Lissa betegeskedő bácsikája örül, hogy a lányok biztonságban vannak.

Az iskolában Rose nehéz időket él, nem tudja tisztelni a tanárait, de elfogadja, hogy órákra kell járnia. A testőri képzésre koncentrál és abban reménykedik, hogy az iskola elvégzése után Lissa testőre lehet. A reggeli órák után Rose és Lissa találkoznak, hogy megbeszéljék a terveiket. Lissa szerint jobban teszik, ha maradnak, nagyobb biztonságban érzi magát az iskolában, mint a szökésük két éve alatt, amikor egyfolytában azt hitte, hogy valaki követi. Rose beleegyezik, hogy maradjanak. Lissa visszahúzódó, és távol akarja tartani magát a társasági eseményektől, Rose viszont szeret bulizni.

Az iskolában többen is emlékeztetik őket arra, hogy a strigák valós veszélyt jelentenek, és hogy milyen szerencsésen megúszták a szökésüket. Bár a morák és a strigák is vámpírok, alapvető dolgokban különböznek: a morák megszületnek, élnek, majd meghalnak, de a strigák halhatatlanok, élőhalottak. Kétféleképpen lehet strigává válni: 1. ha egy morát vonz a halhatatlanság, és szándékosan megöl egy embert vérszívás közben, akkor striga lesz, 2. ha egy embert, egy dampyrt vagy egy morát megharap egy striga.

Lissa összefut egy évfolyamtársával, Christian Ozerával, akinek a szüleit strigává változtatták és megölték. Rose, aki pontosan érzi, milyen érzések kavarognak Lissában, aggódik a lányért. Tudja, hogy a barátnője és a fiú vonzódnak egymáshoz, de úgy gondolja, Christian veszélyes lehet.

Találkoznak persze más régi ismerősökkel is, például Aaronnal, Lissa volt barátjával, aki most Mia Rinaldival jár. Mia szintén mora, egy évvel alattuk jár, és ki nem állhatja Rose-t és Lissát.

Rose Jesse-vel kezd flörtölni, a mora fiú az egyik legjóképűbb diák az iskolában - de Rose valójában Dimitrijhez, a mesteréhez vonzódik. Rose ismét találkozik régi dampyr barátaival, akik közül Mason a legkedvesebb számára. Rose és Lissa egyre több időt tölt Nataljával, Viktor lányával. Natalja kedves, de a két lány unalmasnak tartja, de azt már megbeszélték, hogy ő lesz Lissa szobatársa.

Amikor már úgy tűnik, kezd kialakulni iskolai életük, Rose megérzi, hogy Lissa szorong. Kiderül, hogy valaki egy róka tetemét tette az ágyába. A hír futótűzként terjed a kollégiumban. Lissa és Rose éppen órán vannak, amikor az egyik diák, Ralf elkezdi zaklatni őket a rókás történettel. A fiú hirtelen lángba borul. Ez Christiannak köszönhető, aki a saját különleges elemét, a tüzet használta arra, hogy véget vessen a zaklatásoknak, nem csak Ralf részéről, hanem a többi diák részéről is.

Minden morának van egy eleme, amely különleges erőt ad neki: a föld, a levegő, a tűz vagy a víz. Christian később elmondja Lissának, hogy érte tette. Rose a köteléküknek köszönhetően az egész beszélgetést végighallgatja.

Rose úgy dönt, hogy egy kicsit ki kell engednie a gőzt és elhívja Jesse-t, hogy találkozzanak. Amikor flörtölnek, Dimitrij rájuk ront és elrángatja Jesse-t Rose-tól. A lányt is meglepi, hogy rossz érzései vannak attól, hogy csalódást okozott Dimitrijnek, és megígéri neki, hogy keményebben fog dolgozni és az edzésekre koncentrál. Dimitrij azt mondja, ha a lány betartja az ígéretét, akkor megtanítja harcolni, és akkor az iskola elvégzése után Lissa mellett maradhat és felveheti a harcot a strigákkal.

Rose fejében még mindig a halott állatokkal való találkozások járnak. Két évvel korábban egy holló zuhant le az égből a lányok közelében. A halál tornácán volt, de aztán, mintha mi sem történt volna, magához tért és elrepült. Lissa meggyógyította. Karp tanárnő - akit mindenki bolondnak tartott - azt mondta a lányoknak, hogy az esetről soha senkinek ne beszéljenek.

Rose megtudja, hogy Szent Vladimir, aki az iskola védőszentje és mora volt, meg tudta gyógyítani az állatokat, és különleges kapcsolata volt a dampyrjéval, Annával. Hasonló kötelék kötötte össze őket, mint Rose-t és Lissát.

Az egész iskola tudja, hogy Jesse és Rose randizott, és persze erről pletykálnak. Mia ráveszi Jesse-t és Ralfot, hogy nagyítsák fel a történteket. A fiúk azt kezdik terjeszteni, hogy mind a ketten szexeltek Rose-zal, pedig ebből egy szó sem igaz, és még azt is kitalálják, hogy Rose engedte, hogy megharapják szex közben. Ezt tartják a leghitványabb dolognak, amit egy dampyr tehet, és azt a dampyrt, aki ilyet enged, vérszajhának hívják. Ez még annál is rosszabb, mintha egyszerűen ribancnak tartanák. A pletykákat nem lehet leállítani, Rose pedig egyre kényelmetlenebbül érzi magát. Bár a fiúkkal semmi ilyesmi nem történt, szökésük közben Lissának mégis megengedte, hogy megharapja és igyon a véréből, mert a barátnője csak így maradhatott életben. Rose-nak titokban tetszik, hogy a főnemes Lissa mennyire felhúzza magát a fiúk hazugságain, és megígéri, hogy mindent rendbehoz Rose kedvéért.

Lissa rendelkezik egy olyan képességgel, amely ritka a vámpírok között: át tudja vinni az akaratát másokra, kérdés nélkül teszik, amit ő szeretne. Az akaratátvitelt arra is használja, hogy megkedveltesse magát a népszerű, nemesi származású morákkal, akik azóta kerülik, mióta visszatért az iskolába. Ez azért fontos neki, mert szeretne megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyeket szerinte a családja várna tőle. Két évvel korábban Lissa szülei és bátyja meghaltak egy autóbalesetben, Lissa pedig gyakran érzi úgy, hogy csalódást okozna a családjának.

Lissa egy döglött galambot talál a hátizsákjában, majd egy megkínzott nyúl tetemét a kollégiumi szobájában. Rose igyekszik megnyugtatni Lissát, és elhitetni vele, hogy nincs miért aggódni, pedig ebben ő maga sem tud teljes szívvel hinni. A helyzet kezd rosszabb lenni, mint amikor két évvel korábban elszöktek az iskolából. Akkor a hollós eset éjszakáján döntöttek úgy, hogy elmenekülnek, miután Karp tanárnő figyelmeztette Rose-t, hogy menekítse ki Lissát az iskolából. A tanáruk szerint Lissa soha nem lesz biztonságban az Akadémia falai közt, mindig lesznek ott olyanok, akik el akarják pusztítani, ő pedig minél többet használja a gyógyító képességét, annál gyengébb lesz. Két hét múlva megszöktek, mert Rose úgy érezte, ez az egyetlen módja, hogy megvédje Lissát.

A titkos akaratátvivő képessége segítségével Lissa újra a népszerű morák csoportjának tagja lesz, a pletykák Rose szexuális kicsapongásáról pedig alább hagynak. Lissa újra elkezd Aaronnal randevúzgatni. Közeledik az iskolai bál, Lissa rábeszéli Rose-t, hogy menjenek. A mulatság előtt Natalja apja, Viktor elviszi őket új ruhákat vásárolni a helyi bevásárlóközpontba. Rose és Lissa boldog, hogy ismét az emberek világában lehetnek. Rose azért mehetett az iskola területén kívülre, mert ezt a kiruccanást a testőri kiképzés terepgyakorlatának tekintik és velük tart Dimitrij és más testőrök is. A plázás kirándulás minden szempontból sikeres: ruhákat is tudtak venni a tánchoz, és Rose is sikeresen megfelelt a testőri vizsgán.

Amikor visszatérnek a bevásárlóközpontból az iskolába, Rose elesik és megsérül a bokája, a fájdalomtól elveszti az eszméletét. Az iskolai kórházba viszik, amikor magához tér, azt mondják, nem szenvedett komoly sérülést. Ezt egyelőre el is hiszi, és elkezdi Viktor ajándékát bontogatni. Egy gyönyörű nyakláncot kapott rózsa medállal, amelyet még a plázában csodált meg Lissával. Később azonban elkezdi megkérdőjelezni azt, amit a bokájáról mondtak. Biztos benne, hogy hallotta a csonttörést. Dimitrij azt mondja, vonaglott a fájdalomtól, amit az orvosok a sokknak tudtak be, és csak akkor lett jobban, amikor Lissa mellette volt. Rose rájön, hogy Lissa gyógyította meg, és az orvos ezért nem talált semmilyen sérülést a bokájában. Arra is rá kell jönnie, hogy ezért van egyáltalán életben.

Rose és Lissa is ott volt annál a balesetnél, amelyben Lissa családja meghalt, és mindenki azt mondta, valóságos csoda, hogy Rose életben maradt. Rose most jön rá, hogy csodáról szó sem volt, Lissának köszönhető, hogy még él. Rose arra is rájön, hogy összefüggés van Lissa hangulata és aközött, hogyan használja mágikus erejét. Lissa mély depresszióba esik, gyengének és letörtnek érzi magát. Rose kíváncsi, hogy van Lissa most, ezért beles a fejébe. Úgy érzi, Lissa szomorú és lehúzzák a problémák. Rose azt is látja, hogy a karján és a hátán véres vágások jelennek meg.

Lissát az iskolai kórházba szállítják. Amikor magához tér és megtudja, hogy Rose riasztotta az orvosokat, nagyon dühös lesz, soha többé nem akar beszélni vele.

Rose-nak nagyon nehéz, hogy nem óvhatja Lissát minden pillanatban, de megpróbálja magát Dimitrijjel kapcsolatos, egyre erősödő érzéseivel lekötni.  

Közeledik a bál estéje, közben egyre furcsább pletykák kapnak szárnya Lissa kórházban töltött idejéről. Mia, aki még mindig gyűlöli a két lányt, felbosszantja a táncon Lissát, és addig provokálja Rose-t, amíg arcon nem üti. Rose tudja, hogy ez akár azt is jelentheti, hogy kizárják az iskolából. Az őrök azonnal viszik Kirova igazgatónőhöz. Az igazgatónő kiabálva leteremti, Rose pedig arra kényszeríti magát, hogy lenyugodjon, és bepillant Lissa fejébe, hogy biztos legyen benne, a barátnője jól van.

Látja Christiant és Lissát, látja, hogy Lissa már kicsit higgadtabb, de hirtelen körülveszik őket. Azt látja, hogy nem strigák, testőrnek tűnnek, de Rose nem érti a helyzetet. Leütik Christiant és elrabolják Lissát. Rose tudja, hogy sürgősen Dimitrij segítségére van szüksége. Még mindig a báli ruhája van rajta, egy szűk fekete ruha a Viktortól kapott nyaklánccal. Dimitrij szobájába rohan, és már nem tudja letagadni saját magának a mestere iránti érzéseit. Hirtelen nem is emlékszik rá, mi volt az a halaszthatatlan úgy, ami miatt odarohant, csak az érzéseire tud gondolni. Dimitrij először éppen úgy reagál, ahogy azt Rose szerette volna. Az edzéseken mindig profi volt és a munkájára koncentrált, most viszont nagyon is mohó. Csókolóznak és elkezdenek megszabadulni a ruhájuktól, de amikor leveszi Rose nyakláncát, történik valami. A lány továbbra is vonzódik hozzá, de most már nem ez az elsődleges. Dimitrij zavarba jön, mert rájön, hogy a nyakláncon varázslat ült, és ennek hatására viselkedtek így. Rose már emlékszik rá, miért indult Dimitrijhez, és elmondja neki, hogy Lissát elrabolták. Rohannak, hogy elmondják a hírt Kirovának is.

Miután megerősítik a hírt, hogy Lissa már valóban nincs az iskola területén, az őrök megtalálják Christiant, Kirova pedig tanárokat és őröket küld Lissa felkutatására. Rose újra Lissa fejébe pillant, hogy kitalálja, hol lehet. Nehezen tud koncentrálni, mert még mindig az foglalkoztatja, mi történt Dimitrijjel.

Közben a konvoj Viktor kunyhója felé tart.

Lissa meglepődik és felháborodik, amikor kiderül, hogy Viktor rabolta el. Azt mondja a nagybácsi, szüksége van a lányra, hogy meggyógyítsa őt. Úgy gondolja, ha nem lenne beteg, akkor ő lenne a morák uralkodója. Genetikai betegséggel küzd, a Sandovsky-szindrómával, amelytől gyorsabban öregszik. Elárulja, hogy ő hagyta ott az állatok tetemét a lánya, Natalja segítségével, miatta esett el és sérült meg Rose, mert meg akart győződni Lissa gyógyító erejéről. Örökre fogva akarja tartani a lányt, mert folyamatosan szüksége van rá, és még az sem érdekli, hogy míg őt gyógyítja, addig Lissa egyre gyengébb lesz. Lissa nem akar segíteni rajta, de Viktor testőrei addig kínozzák, amíg meg nem törik. Valóban elkezdi gyógyítani a nagybátyját, de nem csak a gyógyítási képességét használja, hanem az akaratátvitelt is - ennek segítségével eltereli az őrök figyelmét és elszökik a házból.

Dimitrij és az iskola őrei foglyul ejtik Viktort, miután ártalmatlanították az áruló őröket. Rose megpróbál ismét bepillantani Lissa fejébe, hogy megtudja, hol van, közben váratlanul felbukkan Christian, aki az egyik autóban bújt el. Elindulnak, hogy megtalálják Lissát, de életveszélyes pszi-kopók, azaz intelligens farkas-keverékek támadnak rájuk. Rose és Christian felveszik velük a harcot, hogy mentsék Lissát, de Christian megsérül. A fiú haldoklik, Lissa próbálja megmenteni, de a fiú már túl gyenge. Rose megengedi, hogy Lissa megharapja, igyon a véréből, és ezzel új erőre kapjon, hátha így sikerül mégis meggyógyítania Christiant.

Visszatérnek az iskolába, és megegyeznek, hogy titokban tartják Lissa különleges képességét. Viktort is az iskolába szállítják és átmenetileg ott helyezik el egy cellában, amíg a nemesi mora tanács át nem veszi az ügyet. Natalját is elzárják, mert segített az apjának.

Néhány kórházban töltött nap után Rose, Lissa és Christian is ereje teljében van. Rose meglátogatja a Viktort a zárkájában, mert még mindig nem érti pontosan, miért volt az indítéka. Viktor válaszol a kérdéseire, és elmondja, hogy a nyaklánc varázslata nem működött volna, ha az érzések nem lettek volna valódiak, hogy valóban Lissa mentette meg Rose életét az autóbaleset után, amely csak szorosabbra fűzte a köztük lévő köteléket. Azt is elmagyarázza, hogy azért akart a morák királya lenni, hogy véget vessen a morák áldozati szerepének, és a dampyrokkal együtt végre felvegyék a harcot a strigák ellen. A beszélgetésnek az vet véget, hogy megjelenik Natalja, aki megszökött a zárkájából. Rose látja, hogy Natalja szemei vörösek, a szájából vér csöpög. A jelekből Rose rájön, hogy Natalja striga lett. Rose hezitál, hogy szembe szálljon-e vele, Natalja kihasználja a pillanatnyi előnyt és rátámad. Rose szomorúan jön rá, hogy Natalja azért változott át, hogy lenyűgözze az apját. Viktor ugyanis azt mondja Rose-nak, ez volt a szükségszerű rossz, hogy meg tudja valósítani a tervét. Natalja egyre vérszomjasabb, próbálja megharapni és strigává változtatni Rose-t. Amikor Rose-ra támad, beront Dimitrij és felveszi ellene a harcot. Natalja kivédi Dimitrij támadását és ismét Rose-t veszi célba, de a lány átszúrja Natalja szívét egy ezüst karóval.

Viktort elviszik a cellájából és a nemesi mora tanács veszi át az ügyét.

Dimitrij már nem tart több órát Rose-nak és egy szót sem ejtenek a nyakláncos esetről, míg egy nap Dimitrij azt mondja a lánynak, hogy soha nem lehetnek együtt. Úgy tűnik, mindketten azt a feladatot fogják kapni, hogy Lissára vigyázzanak. Ha viszont Dimitrij beleszeret Rose-ba, akkor elsősorban rá akar vigyázni, és ez nem fordulhat elő. Rose-nak fáj, de megérti Dimitrij döntését. Lissa hivatalosan is Christiannal kezd járni, és megfogadja, hogy soha többé nem használja gyógyító vagy akaratátvivő képességét...




 
A filmkészítők

RICHELLE MEAD (író):

Papírról filmvászonra:

„Filmvásznon látni a könyvemet semmihez sem fogható érzés, olyan mintha életre kelne minden, amit megálmodtam, csak még nagyszabásúbb, még látványosabb, mint amit el tudtam képzelni. A könyvírás és a filmkészítés egészen más műfaj. Én az íráshoz értek, azt élvezem, viszont az írást filmre vinni, na az egészen más dolog. Leesett állal figyeltem Mark Waters és a stáb munkáját. Elképesztő, hogy milyen tehetségesek ezek az emberek.”



MARK WATERS (rendező):

A két női főszereplőről:

„Nagyon kevés olyan film van, amiben két egyenrangú női főszereplő van, akik ráadásul nem egymás ellenségei, hanem szóba állnak egymással. A legizgalmasabb része a filmünknek, hogy hogyan alakul, gazdagodik, mélyül Rose és Lissa kapcsolata.”



DEEPAK NAYAR (producer)

„A kézenfekvő lehetőségekkel szemben úgy döntöttünk, hogy három ismeretlen színészt választunk a főszerepekre. Azt szerettük volna, hogy a nézők tudjanak azonosulni velük. A mellékszerepekre viszont tapasztalt színészeket választottunk, hogy az epizódfiguráknak is súlya legyen.”

A Vámpírakadémiáról (Vampire Academy):

„Mark Waters azt mondta, hogy szerinte ez inkább egy középiskolai film, nem pedig vámpírfilm. És ez a mondata mindent helyre tett. A sztori történetesen egy furcsa világban játszódik, de valójában olyan problémákról szól, amelyekkel a hétköznapi emberek is találkoznak. A Vámpírakadémia szereplői nem azért bújnak elő a szobájukból éjjel, hogy egy sötét sikátorban az áldozatukra várjanak, hanem hogy tanórára induljanak.”



SUSAN MONTFORD (producer)

A Vámpírakadémiáról (Vampire Academy):

„A két lány között nagyon szoros a kötelék. Azt hiszem, ezt minden kamasz át tudja érezni, és az is, aki már volt kamasz. Amikor tizenéves korodban először van igazán jó, közeli, bizalmas barátod, akkor ő lesz a legfontosabb az életedben, akár fiú vagy, akár lány.”



DON MURPHY (producer)

A forgatókönyvíróról és a rendezőről:

„Amikor ismerkedtünk a könyvvel és készültünk a forgatásra, azt tartottuk szem előtt, hogy ez egy gimis történet, csak éppen vámpírok a szereplők. Minden idők egyik legjobb gimis filmje a „Heathers”, amit Daniel Waters írt, és szerencsénkre minden idők másik legjobb filmje pedig a Bajos csajok (Mean Girls), amelyet Mark Waters rendezett.”



MIKE PREGER (producer)

A regénysorozat rajongóiról:

„A könyveknek hatalmas nemzetközi rajongótábora van. A teljes kreatív csapatnak fontos volt, hogy megőrizzék a regények eredeti világát és a szereplőket úgy jelenítsék meg a vásznon, ahogy a könyvekből megismerték őket. Azt hiszem, ez tökéletesen sikerült, és a rajongók nagyon, nagyon elégedettek lesznek.”



DANIEL WATERS (forgatókönyvíró)

A vámpírfilmek műfajáról:

„Lássuk be, mindannyian láttunk már vámpírfilmeket. Már túl vagyunk azon, hogy bárkit izgalomba hozna, hogy hosszabbak lesznek a metszőfogak, senki nem fog felkiáltani, hogy jé, hát ezek vért isznak, őrület! Számomra éppen az a hozzáállás tetszett a könyvben, hogy oké, ezek vámpírok, de nekik is kell iskolába járniuk. Olyan problémákkal találkozhatunk, mint a valódi világban, például az iskolai kegyetlen gúnyolódásokkal. Igazi érzelmekkel és indulatokkal találkozhatunk, de mielőtt elfelejtenénk, hogy kik is a főszereplőink, azért mindig előkerül egy-két metszőfog!”



FRANK WALSH (díszlettervező)

A látványvilágról:

„Az összes díszletben ellenpontozásra törekedtem, a régi és az új keverésére. Különböző korokra utalnak a különböző tárgyak. Például a zárkák fura, gótikus, földalatti kamrák, amelyekben hi-tech biztonsági felszerelések vannak. Az is nagyon izgalmas volt, hogy a vámpír életmódnak köszönhetően rengeteg éjszakai jelenetünk volt, külsők és belsők is, ehhez hasonló feladatom még sohasem volt. A világítás is a díszlet része lett, és ez nagyon izgalmas volt számomra.”



JAMES O’DONNELL (vezető kaszkadőr)

A harci jelenetekről:

„Mark Waters azt kérte tőlem, hogy fejlesszünk ki egy olyan harcművészeti stílust, amelyről el tudjuk képzelni, hogy egy vámpíriskolában tanítják. Valami újat, frisset akartunk, ami persze mindig nehéz. Először csak ültem és gondolkodtam, hogy milyen is lehet egy vámpírok közötti harc? Különösen a strigák, a legfőbb ellenségek ellen? Leginkább az aikidót tanulmányoztam, aztán a ju-jitsut, a krav magát és néhány kardforgatási technikát. Egy strigával küzdeni olyan, mintha egy elefánt ellen harcolnál, hiába ütöd meg, észre sem veszi, mert olyan erős. Rád ront, és alig van ellene eszközöd. Azt a kevés eszközt, amit mégis be lehet ellenük vetni, nagyon alaposan kidolgoztuk.”




A szereplők

ZOEY DEUTCH alakítja ROSE HATHAWAYt, a kiképzés alatt álló dampyr testőrt:

„Számomra az a legvonzóbb Rose Hathawayben, hogy mindent végtelen szenvedéllyel csinál. Ennek persze van árnyoldala is, mert néha akkor sem tudja visszafogni az érzéseit, amikor az lenne jobb. Mindent azonnal kimond, amit gondol. Azt viszont még nem tudja, hogy az őszinteség néha kegyetlen tud lenni. Ami a szívén, az a száján, nem törődik vele, hogy az felbosszantja-e a másikat vagy sem.”

A felkészülésről:

„Amikor megkaptam a szerepet Los Angelesben, hónapokig edzettem, konditerembe jártam és harcművészeteket is tanultam. Aztán amikor Londonba utaztunk a forgatásra, volt két hetem a kaszkadőrtrükkök betanulására. Ez a két hét volt a legintenzívebb, legfontosabb része a szerepre való készülésemnek.”

Rose és Lissa barátságáról:

„Alig várom, hogy a Vámpírakadémia rajongói lássák a filmet. Olyan ritkán láthatunk két lány barátságáról szóló történetet. Számomra nagyon izgalmas volt, hogy új, inspiráló sztorit mutathatunk a lányoknak. Csodálatos Rose és Lissa igaz barátsága.”

 

LUCY FRY alakítja VASILISA ‘LISSA’ DRAGOMIRt, a mora hercegnőt

„Lissa igazán kedves, melegszívű, érzékeny mora. Olyasvalaki, akit szeretnek a közelükben tudni az emberek, mert odafigyel rájuk, tele van pozitív energiával, és maximálisan meg lehet bízni benne.”

Lissa és Rose barátságáról:

„Kamaszkorában az ember mindig a barátaihoz szalad, akár valami jó, akár valami rossz történik vele. Szerintem remek, hogy végre olyan film is készült, ami lányok barátságát mutatja be. Lissa és Rose mindig számíthatnak a másik támogatására, bármin is menjenek keresztül. Egy mágikus világban élnek, Lissa egy mora vámpír hercegnő, legjobb barátnője, Rose pedig egy kemény harcos dampyr, aki egyben a testőre is.”

A Zoeyval való barátságról:

„Furcsa módon Zoey és én elképesztően hasonlítunk Rose-ra és Lissára. Zoeyt szétveti az energia, szenvedélyes, tüzes, folyamatosan mozgásban van, táncol, énekel és vidámságot áraszt. Én sokkal nyugisabb és csöndesebb vagyok, azt is mondhatjuk, hogy álmodozó. A személyiségünknek köszönhetően nagyon hasonló kapcsolat alakult ki közöttünk, mint az általunk alakított figurák között.”



DANILA KOZLOVSKY alakítja DIMITRIJ BELIKOVot, a dampyr testőrt

„Dimitrij Belikov orosz, de évek óta Amerikában él. Nagyon titokzatos. Régi cowboy regényeket olvas. Szeret régi zenét hallgatni. A kedvenc ruhadarabja a hosszú bőrkabátja.”

A Vámpírakadémiáról:

„A Vámpírakadémia azért különleges történet, mert nem a vérszívó vámpírokról szól, hanem olyan vámpírokról, akiknek hétköznapi problémákkal kell megküzdeniük. Néha vidámak, néha dühösek, szerelmesek lesznek, vagyis úgy élnek, mint az átlagemberek. De azért vámpírok, vagy legalábbis félig vámpírok, egy másik világban élnek.”



GABRIEL BYRNE alakítja VIKTOR DASKOVot, a mora herceget

Viktor Daskovról:

„Viktor Daskovot játszom, aki jóságos és gondoskodó figura az Akadémián. Súlyos betegséggel küzd, a Sandovsky-szindrómával, de ezzel együtt Kirova igazgatónő mellett ő a legfőbb döntéshozó. Hogy mi a valós szándéka, az is kiderül.”



OLGA KURYLENKO alakítja ELLEN KIROVA mora igazgatónőt

Kirova igazgatónőről:

„A karakterem igaz különc, aki igazán szórakoztató. Sohasem játszottam még ehhez fogható figurát, és biztos voltam benne, hogy remekül fogom érezni magam a bőrében. Kirova egy mora, tehát vért iszik. Még hosszú, hegyes metszőfogaim is voltak! Kirova meg akarja védeni Lissát, de nem feszül be minden idegszálával, mint Rose. Lissa kedves lány, egy édes kis hercegnő. Kirova szerint viszont Rose rossz hatással van rá.”



SARAH HYLAND alakítja NATALJA DASKOVot, Viktor Daskov mora lányát

„Natalja Daskov nagyon fura lány, nem igazán tud beilleszkedni, ő az iskola lúzere. Nem érdekli a divat. Szemüveget kellett hordanom, hülye hajat csináltak nekem és még egy-két pattanást is kaptam a maszkmesterektől. Natalja összebarátkozik Rose-zal és Lissával, amikor visszatérnek a suliba. Ki akarnak maradni az iskola társadalmi életéből, és ha ezt akarod tenni, akkor egyértelmű, hogy Nataljával kell barátkoznod.”



A forgatási helyszínekről

A Szent Vlagyimir Akadémia az amerikai Montana erdőinek mélyén rejtőzik. Ez a valódi világon belül egy másik világ, amelyben a vámpírok a mindennapi életüket éjszaka élik, nappal viszont alszanak, hogy óvják magukat a napfénytől.
A Vámpírakadémiát (Vampire Academy) Angliában forgatták 2013 májusától 8 héten keresztül, egészen július közepéig. A felvételek nagy része eredeti helyszíneken készült, ebből 5 héten keresztül kizárólag éjszaka forgattak, így a stáb életritmusa is igazodott a vámpírokéhoz.
Az angliai tájak és történelmi épületek tökéletes alapot biztosítottak a Vámpírakadémia (Vampire Academy) világának megteremtéséhez.

 
Életrajzok



ZOEY DEUTCH

Zoey Deutch (19)  olyan családba született, amely két generációra visszamenőleg zenészekből és színészekből áll. Los Angelesben nőtt fel, szülei (Lea Thompson színésznő és Howard Deutch rendező) már akkor tudták, hogy a színészi tehetség a génjeiben van, amikor még csak a babáival játszott. Nem sokkal később, 15 évesen már filmekben és televíziós produkciókban játszott komikus és drámai szerepeket egyaránt. Gyerekkorában tanult klasszikus balettet, jazztáncot és szteppet. A Los Angeles-i művészeti középiskolában színházi és vizuális művészetet is tanult, de külön színiiskolába is járt. Első főszerepét egy független filmben kapta, a Muffin polgármesterben (Mayor Cupcake), amelyben az igazi édesanyja, Lea Thompson alakította az anyját. Deutsch egy kisvárosi lányt játszott, akinek komoly politikai ambíciói vannak. Ezután a Disney Channel sorozatában, a Zack és Cody a fedélzetenben (Suite Life on Deck) kapott szerepet: Zack szerelmét, Mayát játszotta. Két nagysikerű krimisorozatban is játszott epizódszerepet: a Gyilkos elmék: Alapos gyanúban (Criminal Minds: Suspect Behavior) és az NCIS-ben. Az ezekben nyújtott alakítása alapján hívták Willow Turner szerepére a „Hallelujah” pilot epizódjában. Bár a sorozatot végül nem választották ki gyártásra, Zoey Deutsch azonnal szerepet kapott a Ringer - A vér kötelez (Ringer) című sorozatban, amelyben Sarah Michelle Gellar zűrös mostohalányát alakítja. A sorozat a csatorna egyik legnagyobb sikere lett, Zoey pedig megmutathatta, milyen összetett, árnyalt színészi játékra képes már 16 évesen. Ezt követően Viola Davis, Emma Thompson és Jeremy Irons partnere lehetett a népszerű tinikönyvsorozat filmes feldolgozásában, a Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtményekben (Beautiful Creatures), majd visszatérő szereplő volt az Elcserélt lányok (Switched at Birth) című sorozatban.
Ezután belevágott élete eddigi legnagyobb projektjébe: megkapta az egyik főszerepet Richelle Mead hatkötetes regénysorozatának, a Vámpírakadémiának (Vampire Academy) filmes változatában. Zoey alakítja a 17 éves Rose Hathawayt, akit különleges kötelék fűz legjobb barátnőjéhez, a vámpírhercegnő Lissához. A könyvek mindegyike Rose szemszögéből íródott.
Amikor nem dolgozik, szívesen pózol Instagram fotókon élete szerelmével, egy vörös Maine Coon macskával, aki a Stinky Pete névre hallgat.



LUCY FRY

Lucy Fryt már Hollywood legkeresettebb fiatal tehetségei között tartják számon.
Richelle Mead nagysikerű könyvsorozata első kötetének filmadaptációjában, a Vámpírakadémiában (Vampire Academy) ő alakítja Lissa Dragomirt, a békés, halandó vámpírt, azaz morát, akit arra kényszerítenek, hogy visszatérjen bentlakásos iskolájába, a Szent Vlagyimir Akadémiára a legjobb barátjával, Rose-zal, a félig ember, félig vámpír dampyrral.
Nemrég fejezte be a „Now Add Honey” forgatását, amelyben Portia de Rossi és Robyn Butler partnere volt. Egy híres tinisztárt alakít, aki visszatér egy rövid látogatás erejéig hazájába, Ausztráliába, és az élete a feje tetejére áll, amikor rokonainál kell maradnia Melbourne kertvárosában. A filmet a tervek szerint még 2014-ben bemutatják.
Fry a tévénézők számára is ismerős lehet, olyan produkciókban szerepelt, mint a Csajok a zŰrből (Lightning Point) és a Mako Mermaids.

 

DANILA KOZLOVSKY

Danila Kozlovsky Moszkvában született, a szentpétervári színházi akadémián tanult, ma pedig Oroszország egyik vezető színésze a színpadon és a filmvásznon egyaránt.
Színpadon a Malij Tyeatr Lear király előadásában mutatkozott be Edgar szerepében, amelyért megkapta a legjobb pályakezdő díját. A Malijban még számos főszerepet játszott el.
Első jelentős filmszerepét a Nagypályásokban (Garpastum) kapta, amelyet a Berlini Filmfesztiválon mutattak be. Alakításával elnyerte az orosz filmkritikusok céhétől a legjobb színész díját. A 2008-as „We Are From The Future” című filmmel szintén elnyerte a legjobb színész díját, fontosabb filmjei még: „The Target”, „Sissy”, „Crime and Weather” és „Soulless” - ez utóbbi volt 2012-ben a legnagyobb bevételt, több, mint 15 millió dollárt hozó orosz film. Legutóbbi orosz filmje a „Legend No. 17”.
A Vámpírakadémiában (Vampire Academy) Dimitrijt alakítja.
Jelenleg a Cseresznyéskertet próbálja a Malij Tyeatrban. Oroszul és Angolul beszél.



DOMINIC SHERWOOD

Dominic a délkelet-angliai Kentből származik. Pályája kezdetén olyan flmekben játszott kisebb szerepeket, mint Tim Burtontől a Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory), később ő alakította a fiatal Mick Jaggert David Chase filmjében, a „Not Fade Away”-ben.
Dominic tehetséges zenész és énekes is.
A Vámpírakadémiában (Vampire Academy) ő alakítja Christiant.



GABRIEL BYRNE

Gabriel Bryne a színészi karrierjét az ír Focus Theatre-ben kezdte, majd a világhírű Abbey Theatre-be szerződött, ezt a londoni Royal Court Theatre és a Royal National Theatre követte, ahol főszerepeket játszott, mielőtt az Egyesült Államokba költözött volna. Rangos színházi díjakat nyert a Broadwayn nyújtott alakításaiva.
Byrne sok vezető ilmrendezővel dolgozott, többek közt a Coen fivérekkel, Wim Wendersszel, Costa-Gavrasszal, Jim Jarmusch-sal, Ken Loach-csal, John Boormannel, David Cronenberggel és Bryan Singerrel.
Több, mint 35 játékfilmben szerepelt, a legfontosabbak: Excalibur, A halál keresztútján (Miller's Crossing), Lovaskaland a vadnyugaton (Into the West), A bérgyilkosnő (The Point of No Return), Kisasszonyok (Little Women), Közönséges bűnözők (The Usual Suspects), Halott ember (Dead Man), Az erőszak vége (The End of Violence), A vasálarcos (The Man in the Iron Mask), Hiúság vására (Vanity Fair), Vízbe fojtott bűnök - Jindabyne (Jindabyne), az Oscarra jelölt Apám nevében (In the Name of the Father).
Fontosabb televíziós produkciói: A tömegpusztítás fegyverei (Weapons of Mass Distraction), Vikingek (Vikings) és „In Treatment”. Az utóbbiért kétszer jelölték Emmyre és elnyerte a Golden Globe-ot.
Legutóbbi filmjei: Bennfentes játék (Le Capital) Costa Gavras rendezésében, Csak egy pillantás (Le Temps de L’Aventure).



CAMERON MONAGHAN

Cameron állandó szereplője a Szégyentelenek (Shameless) című sorozatnak, Ian Gallaghert, Frank Gallagher (William H. Macy) fiát, Fiona Gallagher (Emmy Rossum) testvérét alakítja. Jelenleg a 4. évadot forgatják.
Nemrég fejezte be a „The Giver” forgatását, amelyben Jeff Bridges és Meryl Streep partnere lehetett, a rendező Phillip Noyce volt.
A filmvásznon A szótlan zenészben (The Music Man) mutatkozott be 2003-ban. A film eredeti változatában, 1962-ben Cameron szerepét Ron Howard alakította - a forgatások idején mindketten 8 évesek voltak.
Cameron azóta számos szerepet játszott el drámákban és vígjátékokban, többek közt több, mint egy tucat televíziós epizódszerepet kapott. Legutóbb az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály (Law & Order: SVU) és az NCIS epizódjaiban láthattuk.
A Szégyentelenek (Shameless) felvételeivel párhuzamosan két független játékfilmet is forgatott, Joe Hahn rendezésében a „Mall” Vincent D’Onofrio, Gina Gershon és Peter Stormare főszereplésével, Prom: A végzős buli (Prom) Joe Nussbaum rendezésében.



SAMI GAYLE

Sami Gayle a Zsaruvér (Blue Bloods) című krimisorozatban Nicky Reagan-Boyle-t alakítja. De a televíziós forgatások mellett játékfilmekre is jut ideje. Az áttörést a 2012-es A mintatanár (Detachment) hozta el a számára, Tony Kaye rendezésében egy fiatal prostituáltat játszott Adrien Brody partnereként. Ugyanebben az évben Nicolas Cage és Josh Lucas oldalán játszott az Elárulva (Stolen) című filmben. Dolgozott A futurológiai kongresszus (The Congress) cmíű animációs filmben  Robin Wrighttal, amelynek a 2013-as Cannes-i Filmfesztiválon volt a világpremierje.
A Vámpírakadémia (Vampire Academy) filmváltozatában Mia Rinaldit alakítja.
Hamarosan láthatjuk a „Hateship, Loveship”-ben Guy Pierce és Kristen Wiig oldalán, és szerepel Darren Aranofsky rendezésében, a Noéban (Noah) is.



SARAH HYLAND

Sarah Hyland New Yorkban született, a szülei is színészek. 3 éves kora óta tanulja a tánc különböző műfajait, 7 éves kora óta képzi a hangját. 4 éves kora óta szerepel filmekben, tévés produkciókban, szappanoperákban és reklámokban. Jelenleg a Modern család (Modern Family) című, Golden Globe-ra és Emmyre jelölt vígjátéksorozatban játszik. Látható az Öt történet az elmezavarrólban (Call Me Crazy: A Five Film) Brittany Snow, Jennifer Hudson, Melissa Leo és Octavia Spencer partnereként.
Első filmje Howard Sterntől az Intim részek (Private Parts) volt. 8 éves korában az ABC „Annie” című sorozatában játszotta Mollyt, majd Az angyali Audrey Hepburn (The Audrey Hepburn Story) című életrajzi filmben a kislány Audreyt.
Epizódszereplő volt többek közt az Esküdt ellenségekben (Law & Order), az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztályban (Law & Order: SVU), a Rúzs és New Yorkban (Lipstick Jungle).
További filmjei: Villámcsapás (Struck by Lightning), Horrorra akadva 5. (Scary Movie 5).



OLGA KURYLENKO

Olga Kurylenko nem csak a szépségével, hanem a tehetségével is felhívja magára a figyelmet, lenyűgöző alakításokat nyújt filmekben és televíziós produkciókban is.
2014 elején kezdte forgatni Steven Campanelli rendezővel a „Momentum”-ot, partnerei: Vincent Cassel és Shea Whigham. Előtte fejezte be a „The Water Diviner” felvételeit Ausztráliában, amely Russell Crowe rendezői bemutatkozása. 2014-ben még két további filmben fog dolgozni: a „Mara” című természetfelletti thrillerben és a „Duel”-ben.
Szintén nemrég fejezte be a „November Man” című kémthriller forgatását, amelyben Pierce Brosnan és Luke Bracey oldalán alakította a női főszerepet.
2013-ban láthattuk a Feledés (Oblivion) című sci-fi thrillerben Tom Cruise és Morgan Freeman partnereként, a film több, mint 300 millió dolláros bevételt hozott. Szinte ugyanakkor mutatták be Terrence Malick filmjét, a „To The Wonder”-t, amelyben szintén főszerepet játszott Javier Bardem és Ben Affleck oldalán – a kritikusok ünnepelték az alakítását.
További filmjei: Likvidálva (Erased) Aaron Eckharttal, Philip Stolzl rendezésében, Bűnös Miami (Magic City) Jeffrey Dean Morgannel, Mitch Glazer rendezésében, A hét pszichopata és a Si-cu (Seven Psychopaths) Colin Farrell, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Christopher Walken és Tom Waits főszereplésével, „There Be Dragons” Roland Joffe rendezésében, „Land of Oblivion” Michale Boganim rendezésében, a Quantum csendje (Quantum of Solace) című James Bond-film Daniel Craig főszereplésével, Marc Forster rendezésében, Hitman – A bérgyilkos (Hitman), Max Payne – Egyszemélyes háború (Max Payne) Mark Wahlberg oldalán, John Moore rendezésében, az ókori Rómában játszódó akcióthriller, A kilencedik légió (Centurion) Neil Marshall rendezésében, Dominic West és Michael Fassbender főszereplésével, A kígyó (Le Serpent) című francia thriller Yvan Attal, Clovis Cornillac és Pierre Richard főszereplésével.



JOELY RICHARDSON

Joely karrierje David Hare filmjével, a „Wetherby”-vel indult. Rangos színházakban játszott, többek között az Old Vicben és a Royal Shakespeare Companyban. Második filmje Peter Greenway mára már klasszikus alkotása, a Számokba fojtva (Drowning By Numbers) volt, ezt követte a Nővérem, nővérem (Sister My Sister). Angliában széles körben ismert Ken Russell tévéfilmjével, a Lady Chatterley szeretőjével (Lady Chatterley’s Lover) lett, majd a Bármit megteszek (I’ll Do Anything) következett Jim Brooks rendezésében.
A nemzetközi közönség a 101 kiskutya (101 Dalmatians) élőszereplős változatában ismerte meg.
Fontosabb filmjei: Halálhajó (Event Horizon), „Under Heaven”, Papás-mamás (Maybe Baby) Hugh Laurie-val, A hazafi (The Patriot) Mel Gibsonnal, Kés/Alatt (Nip/Tuck) tévésorozat, amelyért két Golden Globe-jelölést kapott, Az utolsó Mimic (The Last Mimzy), Anonymus (Anonymous) Roland Emmerich rendezésében, A gyilkos médium (Red Lights) Robert De Niróval, A tetovált lány (The Girl With The Dragon Tatto) David Fincher rendezésében.
Hamarosan a „Thanks For Sharing”-ben lesz látható Tim Robbins, Mark Ruffalo és Gwyneth Paltrow oldalán, valamint a „The Devil’s Violinist”-ban Jared Harrisszel.



MARK WATERS - rendező

Mark Waters közgazdasági és színházi diplomát szerzett a University of Pennsylvanián, majd az American Film Institute-ban tanult filmrendezést.
Első filmje a Jackie O őrült szenvedélye (The House of Yes) volt, amelyet az 1997-es Sundance Film Festivalon mutattak be. Ezt követte a Nem férek a bőrödbe (Freaky Friday) Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan főszereplésével, majd a Bajos csajok (Mean Girls) szintén Lindsay Lohannel, a forgatókönyvíró pedig Tina Fey volt.
A Ha igaz volna… (Just Like Heaven) című romantikus fantasy-vígjátékban Reese Witherspoon és Mark Ruffalo játszott. 2008-ban mutatták be a népszerű könyvsorozatból készült A Spiderwick krónikák (The Spiderwick Chronicles) című családi kalandfilmet. 2009-ben jött az Excsajok szelleme (Ghosts of Girlfriends Past), Waters ugyanebben az évben az 500 nap nyár ((500) Days Of Summer) producere volt. Ezt a Mr. Popper pingvinjei (Mr. Popper’s Penguins) követte Jim Carreyvel.
Legutóbb a „Witches Of East End” című sorozat pilot epizódját rendezte.



DANIEL WATERS – forgatókönyvíró

Daniel Waters az ohiói Clevelandben születettIndiana vadregényes tájain nevelkedett, Montrealban tanult, majd a ’80-as években Los Angelesbe költözött, ahol először annyi más filmeshez hasonlóan videotékásként dolgozott.
Forgatókönyvíróként a „Heathers”-szel tette le a névjegyét. Az 1989-es sötét hangulatú vígjátékot nagy költségvetésű akciófilmek követték: Ford Fairlane kalandjai (The Adventures of Ford Fairlane), Hudson Hawk – Egy mestertolvaj aranyat ér (Hudson Hawk), a Macskanővel fűszerezett Batman visszatér (Batman Returns) és A Pusztító (Demolition Man), amely megjósolta Arnold Schwartzenegger politikai karrierjét.
Rendezőként is bemutatkozott: Boldog kempingezők (Happy Campers), Szex és halál kezdőknek (Sex and Death 101) – mindkét film forgatókönyvét is ő jegyzi.
A Vámpírakadémia (Vampire Academy) az első természetfeletti tinikönyv adaptációja, és egyben az első közös munkája az öccsével, Mark Waters rendezővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr335800188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása