A 38. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotása, a 12 ÉV RABSZOLGASÁG 2014. januárban érkezik a mozikba. A Steve McQueen (Shame -- A szégyentelen, vagy az Éhség) rendezésében készült zseniális alkotás Solomon Northup 1853-as visszaemlékezését dolgozza fel. A főszerepben: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbander, Paul Dano, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti.

SolomonNorthup (ShiwetelEjiofor) szabad embernek született.
SolomonNorthup színes bőrű.

Northup 1841-ben, az amerikai polgárháborút megelőző időszakban az északi New York virágzó városában elismert hegedűművészként éli hétköznapjait családjával, míg egy nap tőrbe csalják, elkábítják, és eladják rabszolgának. Helyzete egyre kilátástalanabbá válik, mikor egy szadista déli ültetvényeshez kerül, Edwin Eppshez (Michael Fassbender), aki rabszolgáin kénye kedve szerint tesz erőszakot, akár a végsőkig korbácsolva, kínozva őket.
Northup embertelen körülmények között több száz társával együtt az életben maradásért küzd, miközben megpróbálja megőrizni méltóságát Epps könyörtelen, beteges világban. Solomon 12 évig tartó kegyetlen odüsszeiája alatt nem adja fel a harcot: újra szabad akar lenni. És mikor a sors összehozza őt a kanadai szabadelvű áccsal (BradPitt) felcsillan benne újra a remény…

SolomonNorthop 1853-as visszaemlékezésein alapuló filmhihetetlenül realisztikusan, és megrázóan ábrázolja az amerikai polgárháború előtti időszakot, a rabszolgaság embertelen körülményeit. Az Éhség és A szégyentelen rendezője Steve McQueen vitathatatlanul zseniális színészgárdát állított a kamerák elé: Michael Fassbender, ChiwetelEjiofor, BenedictCumberbatch, BradPitt, SarahPaulson, Paul Dano, LupitaNyong’o, AlfreWoodard, Paul Giamatti. Az idei év egyik legnagyobb Oscar-esélyes filmje a 38. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotása lett.

12_B1_Online.jpg


Eredeti cím: 12 Years a Slave
Műfaj: dráma / életrajzi
Rendezte: Steve McQueen
SolomonNorthup elbeszélése alapján a forgatókönyvet írta: John Ridley
Zene: Hans Zimmer
Fényképezte: SeanBobbitt

Szereplők: ChiwetelEjiofor, Michael Fassbender, BenedictCumberbatch,
Paul Dano, GarretDillahunt, Paul Giamatti, LupitaNyong’o, SarahPaulson, BradPitt, AdeperoOduye, ScootMcNairy

Bemutató dátum: 2014. január 2.
Hossz:134’
Korhatár:16 éven aluliak számára nem ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr35621005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása