Folytatódik a nyári blockbuster szezon, amelynek legújabb darabja, asszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Marvel (és Amerika) egyik legnépszerűbb hősének, Amerika Kapitánynak az élőszereplős filmváltozata. Régóta szerettek volna már egy filmet ennek a szuperhősnek is, sőt 1990-ben készült egy TV film róla Albert Pyun (Cyborg) rendezésében és Matt Salinger főszereplésével, de finoman szólva is felejthető kategória. A mozifilm ötlete már jó rég óta megfogalmazódott Hollywood-ban, végül sokszoros találgatás és pletyka után Joe Johnston (Jurmaji, Jurassic Park III, Farkasember) ülhetett a rendezői székbe és Chris Evans (Mobil, A Fantasztikus Négyes) kapta címszerepet.

A sztori a II. Világháború idején játszódik:
Steve Rogers (Chris Evans) egy kissé betegeskedő és eléggé vékony testalkatú férfi. Viszont rendkívül szereti a hazáját, ezért minden áron katona szeretne lenni. Folyamatosan elutasítják, ám egyszer egy tudós Dr. Abraham Erskine (Stanley Tucci) meglátja benne a buzgó tettvágyat, és őt találja alkalmasnak új kísérletéhez, a szuperkatona szérumhoz, amelyet az amerikai kormány felügyelete alatt tökéletesített. Így válik Steve-ből Amerika Kapitány, akinek hamarosan a HIDRA nevű szervezettel, és mindenre elszánt vezetőjével (Hugo Weaving) kell felvennie a küzdelmet…

Természetesen mivel Marvel produkcióról van szó, az Amerika Kapitány is képregény alapján készült. Az Amerika Kapitány képregény először 1941-ben jelent majd az ’50-es években kicsit pihentették ugyan, de ettől függetlenül mind a mai napig az amerikaiak egyik legnagyobb képregényhősének számít. Joe Johnston tehát igencsak kemény feladat előtt állt, mikor rábízták a film rendezését. De a megtekintés után azt mondom, hogy tulajdonképpen jól megbírkózott a feladattal. A film első fele jobbára Steve Rogers karakterével foglalkozik, őt ismerheti meg a néző kicsit jobban, illetve az látható, ahogy Amerika Kapitánnyá válik, a film második fele pedig a HIDRA elleni harcról szól. A film szinte végig pörög én szinte észre sem vettem, olyan gyorsan eltelt a két órás játékidő. Ezzel együtt úgy voltam vele, hogy talán még egy-két akciójelenet elfért volna, főleg egy hosszabb harc a végén.
Természetesen mindemellett a romantikus szál sem maradt ki, bár nem vitték túlzásba.
Arra is vigyáznia kellett a készítőknek, hogy a filmben szereplő patriotizmust azért nem vigyék túlzásba. Hiszen bár egy Amerikában igencsak népszerű karakterről van szó, a világ többi részén közel sem olyan ismert szuperhős ő, mint mondjuk Superman, Batman vagy Pókember.

Joe Johnston tehát egy igazán korrekt munkát tett le asztalra, ezért a filmje vélhetően nem lesz majd annyi anyagilag bukta, mint előző „Farkasember” című filmje. (Bár szerintem az sem volt rossz).A forgatókönyvet Christopher Marcus és Stephen McFeely írták.

A főszerepre hosszas válogatás után Chris Evans-t választották ki, ami érdekes, mert ő már szerepelt korábban Marvel képregény adaptációban, mégpedig a „Fantasztikus Négyes” mindkét epizódjában. De az még azelőtt volt, hogy a Marvel megalakította volna saját filmes cégét. (Ráadásul az F4-et éppen reboot-olni szeretnék). A lényeg, hogy Evans remekül oldotta meg a feladatát (8 kiló izmot szedett fel a szerep kedvéért).
A több színészre sem lehet panasz, negatív oldalon Hugo Weaving tűnik fel (szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy ismét), de feltűnik a filmben még Hayley Atwell, Tommy Lee Jones, Stanley Tucci, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Neal McDonough, Derek Luke és Richard Armitage is.
Ja, és mivel Marvel film, természetesen Stan Lee cameo-ja sem maradhatott el.

Értékelés:
Az Amerika Kapitány egy igazán izgalmas jó film lett, a Marvel tehát ismét elégedett lehet. 8/10 (80%)

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr664842125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isu 2011.08.11. 19:17:44

Lehetséges,hogy megtudom nézni a moziba,és minden okom meg van rá,hogy pozitívan értékeljem a filmet már most,imádom a Marvel filmeket.
süti beállítások módosítása