Megmondom őszintén, mostanában már néha kicsit kezdek aggódni, ha meghallom, hogy Nicolas Cage egy új filmben szerepel, mert az utóbbi időkben olyan filmekhez (is) a nevét adta, amelyeket a legnagyobb jóindulattal sem lehet jónak nevezni. (Mondjuk legutóbb a “Féktelen harag” nekem tetszett.) Ennek ellenére azért leültem megnézni a színész legújabb filmjét, amely a “Boszorkányvadászat” címet viseli.

A sztori:
Behman (Nicolas Cage) és Felson (Ron Perlman) keresztes lovagok, akik megunván az évek óta tartó véres háborút, dezertálnak. Hazatérvén kivégeznék őket emiatt, de választhatják azt is, hogy egy feladatot teljesítenek az Egyház számára. Egy boszorkánynak titulált lányt (Claire Foy) kellene elkísérniük egy messzire levő kolostorba, ugyanis az Egyház vezetői úgy gondolják, hogy a lány a felelős a környéken dúló dögvészért, és kolostor szerzetesei képesek arra, hogy megtörjék az átkot.

Azonban az út során különös dolgok történnek…

Ha két mondatban össze akarnám foglalni, akkor azt mondanám, hogy a “Boszorkányvadászat” nem lett az év filmje, sem az év fantasy-ja, és nem is Nicolas Cage legjobb filmje (messze nem), de mégis jobb lett, mint előzetesen számítottam rá. (Ez végül is csak egy mondat lett.)
Na, de azért nem intézem el ennyivel ezt az irományt.
A téma és az alaptörténet mindenesetre ígéretes volt. Kereszteslovagok, sötét középkor, járványok, boszorkányok. Ebből akár egy igazán jó kis horrorfilmet, fantasy-t vagy akár misztikus kalandfilmet lehetett volna kihozni. Itt ez csak hellyel-közzel sikerült.
A film középpontjában ugye maga az utazás áll, de valahogy ezt nem sikerült igazán izgalmassá tenni. Ráadásul olyan kliséket is előszednek, mint a nagyon rozoga hídon való átkelés, vagy hogy a kísérő csapat egy része elhullik útközben. De igazából erre meg lehet is számítani.
Az azért ott lebeg végig közben, hogy a dolgok nem egészen azok, aminek látszanak, és lesz még itt valami csavar, de hogy miről is van szó valójában, az egészen a film végéig nem derül ki, és akkor sem okoz olyan igazán nagy meglepetést.
Azért van néhány akciójelenet, meg néhány humoros beszólás is “elcsattan”.
Az viszont pl. nem teljesen világos, hogy a film elején a két hős lovag tulajdonképpen miért és miért pont most fordít hátat a kereszteslovagoknak, amikor előtte évekig minden gond nélkül öldököltek az Egyház nevében.
Na, de mindegy, összességében elvoltam a filmmel.
Azt pedig még érdekességként talán érdemes megemlíteni, hogy egy részét itt forgatták Magyarországon.

A rendező Dominic Sena volt, akinek olyan kifejezetten jól sikerült filmek is fűződnek a nevéhez, mint a “Kardhal” vagy a “Tolvajtempó”. A legutóbbi filmje viszont a “Vakító Fehérség” volt Kate Beckinsale-lel, ami nem sikerült túl jól. Ez a film viszont annál jobb lett.A forgatókönyvet Bragi F. Schut írta, akinek nevéhez többek között a nem túl hosszú életű 2006-os “Threshold” című sorozat fűződik.

A fő szerepben Nicolas Cage szerintem jól hozta a karakterét bár nagyon nem kellett megerőltetnie magát. Mellette még Ron Perlman-t érdemes kiemelni talán.
Rajtuk kívül feltűnt még Claire Foy, Ulrich Thomsen és Christopher Lee is.

Értékelés:
Ahogy írtam már feljebb is, nem ez lesz az év filmje, de annyira nem is rossz, mint vártam az előzetes hírek alapján. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr524841817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isu 2011.07.04. 14:55:12

Nem okozott csalódást a film,de 6 pontnál én sem adnék többet rá.
süti beállítások módosítása