Kritika: RED

Címkék: kritika red 9pontos

2010.12.13. 20:08

Frank Moses, vagy ahogy CIA-s kollégái elnevezték, RED (Bruce Willis) már a nyugdíjasok számára unalmas életét éli, melyet azzal igyekszik feldobni, hogy sokszor felhívja telefonon banki ügyintézőjét, Saraht (Mary-Louise Parker). Az ügynökségtől azonban nem lehet véglegesen kilépni, és mivel Red számos információ birtokában van, így hamarosan az életére törnek. Nincs mit tenni, hősünk összeszedi hajdani társait, a kissé ütődött és paranoiás, Marvin Boggsot (John Malkovich), a "nagy öreg" Joe Mathesont (Morgan Freeman) és az örökifjú Victoriát (Helen Mirren), hogy együtt járjanak az ügy végére. A dologba természetesen Sarah is belekeveredik, és úgy tűnik, hogy a szálak a legfelső körökhöz vezetnek.

http://img2.indafoto.hu/5/7/60437_7dedd8fd08abd182261431db20a68bb4/8636381_26047a88689de740526b38b23a40d9a0_m.jpg

Robert Scwentke rendezőt igazán nem lehet azzal vádolni, hogy filmjei egy kaptafára mennének, hiszen ő jegyzi a Légcsavart és Az időutazó feleségét is, ezúttal pedig az akcióvígjátékok terén próbálta ki magát, igazi nagyágyúkkal a főbb szerepekben. Bruce Willisnél tökéletesebb színészt nem is találhattak volna Red szerepére, nagyon jól áll neki ez a laza és kemény karakter, és olyan kultikus szerepei jutnak róla eszünkbe, mint John McClane és Hudson Hawk. John Malkovich parádézik Marvin szerepében, és néhány frenetikus dumát is elereszt, Helen Mirren pedig könnyedén bizonyítja, hogy az akcióhősnő szerepe is jól áll neki még így 65 évesen is (bár most őszintén, ki nézi őt annyinak?). Mary-Louise Parker pedig tündérien aranyos, és nagyon jól működik a kémia közte és Willis között. De rajtuk kívül is olyan nagyszerű színészek tűnnek fel kisebb szerepekben, mint Ernest Borgnine, Brian Cox, Richard Dreyfuss, az új Dredd bíró, Karl Urban, vagy éppen a Gilmore Girls Mrs. Kimje, Emily Kuroda.

Scwentkéék ráadásul arra is odafigyeltek, hogy mindenből a kellő mennyiséget adják hozzá a filmhez, de ugyanakkor ne vegyék komolyan magukat, amit a helyenként eltúlzott akciójelenetekkel és a számos poénnal is alátámasztottak, és néhány egészen szokatlan kameraállást is láthatunk, amik szintén csak fokozzák a hatást.

Egyébként úgy látszik, hogy ez az év az igazi nagyágyúk összeeresztéséről szól, hiszen pár hónapja Sylvester Stallone szedte össze cimboráit egy kis baráti hülyülésre és akciózásra, és a Rednél is hasonló a helyzet, csak színészi képesség tekintetében egy pár fokkal komolyabb nevekkel találkozhatunk, de a végeredmény ugyanúgy roppant szórakoztató.

Nem lehet szó nélkül elmenni a szinkron mellett sem, amely még egy lapáttal rátesz a film élvezeti értékére, hiszen olyan remek színészeket hallhatunk, mint Dörner György, Reviczky Gábor, Bánsági Ildikó, Kökényessy Ági és Mertz Tibor.

A nevek alapján magasak voltak az elvárásaim a filmmel kapcsolatban, de ahogy az már a fentebbiekből kiderült, sikerült ezeket még túl is szárnyalni, és bizony a Red simán ott van az év legjobbjai között, így jár is érte a 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr114840374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2010.12.14. 11:30:31

Nem volt rossz, én 7 és fél pontot adtam rá. (Ja, én eredeti nyelven láttam, úgyhogy a szinkronhoz nem tudok hozzászólni.)

Isu 2010.12.14. 11:53:52

A szinkron stáb jól ki lett választva,mindenképpen nézhető jó alkotásról kell beszélnünk :)
süti beállítások módosítása