Az út (2009) (The Road)

Címkék: thriller dráma theroad

2010.04.01. 11:02

Az út (2009)
(The Road)

Több mint tíz év telt el azóta, hogy a bolygó pusztulásra ítéltetett – hogy mi által, senki sem tudja. Lehetett nukleáris történés, vagy a Föld találkozása egy másik világűrbeli jelenséggel, akár napkitöréssel is. Egy napon ugyanis hatalmas fény villant – majd semmi. Az eredmény: az energia elfogyott, az élőlények kihaltak. Emberek milliói lelték halálukat a katasztrófában, vagy annak következményei miatt. A civilizáció halála megpecsételődött.

A hajléktalan külsejű férfi (Viggo Mortensen) és a fiú (Kodi Smit-McPhee) minden féltett kincsükkel – némi étellel, ruhával, eszközökkel, műanyag szatyrokkal és bármivel, ami melegen tartja őket a nap nélküli, hamuval borított világban – megállás nélkül vándorolnak, egy bevásárlókocsival és egy visszapillantó tükörrel felszerelkezve.


Az országúton az óceán felé bandukolva erdőkben s régi épületekben szállnak meg éjszakára, hogy menedéket leljenek a természet erőivel s a garázdálkodó bandákkal szemben. Útjuk során sokféle szomorú, eltévelyedett sorssal találkoznak. Köztük az öregemberrel, akit a kisfiú megkedvel. Az öregember neve Ely. Elárulja, hogy az örökkévalóságtól fogva rója az országutat s hogy azt hitte, a mennyországba jutott, amikor meglátta a gyereket - annyira hihetetlen számára a létezése ezen a világon.

Még ebben a sivár univerzumban is vannak boldog pillanatok: elrejtett ételre vagy egy doboz kólára bukkannak, vagy egy csaknem tiszta vizű vízesésre. A nyomorúságos helyzetből a Férfit gyakran megtalálják az emlékek, melyeket feleségével (Charlize Theron) közösen élt át még a nagy katasztrófa előtt (s még azelőtt, hogy öngyilkosságot követett el, hogy ne tudja meg, milyen más módon veszíthetné el az életét). Ezek az emlékképek világítják meg az utat a fiú és a férfi előtt a kilátástalan időkben. Egy másik fénynyaláb a sötétégben a gyermek jósága, odaadása, és képessége arra, hogy rácsodálkozzon a világra – mindez szüntelenül arra emlékezteti apját, hogy van értelme folytatni a vándorlást.

Az út egyszerre kalandfilm, horrortörténet, road movie, sőt love story is – apa és fia, férj és feleség között, egyúttal főhajtás az elpusztíthatatlan életösztön előtt. Az emberi kitartás lenyűgöző meséje, utazás az emberi lélekbe. Így válik a tűz, melyet a szereplők visznek magukkal az úton, a ki nem hunyó reménység szimbólumává.

Színes, feliratos amerikai akció, dráma, 113 perc
Szereplők: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Guy Pearce, Molly Parker
Rendező: John Hillcoat
Forgalmazza: Budapest Film
Mozipremier: 2010. május 6.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr194838508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása