Az emlékek őre magyar poszter

Címkék: poszter The Giver

2014.08.23. 13:29

Az emlékek őre Lois Lowry nagysikerű könyvén alapul, amely 1994-ben elnyerte a Newbery Medalt, és több, mint 10 millió példányban kelt el világszerte.

10511443_507574739345594_4937750804448452964_o.jpg

Hosszú szinopszis

Az emlékek őre Jonas (Brenton Thwaites) felnőtté válásának történetét meséli el. Jonas egy látszólag tökéletes világban él, ahol mindenki boldognak tűnik. Ez a harmónia szigorúan meg van tervezve, mivel a közösséget megfosztották a terhelő emlékektől: nem tudják, mi a szenvedés, az éhség, vagy az erőszak. Másrészről viszont nincs szabadság, szabad akarat és egyéniség. A közösség naponta kap injekciókat, amellyel elérik, hogy ne legyenek érzelmeik, ne lássanak színeket, és a tudományos alapon ellenőrzött környezet megakadályozza őket abban, hogy bármilyen érzést keltsen az emberekben. Egyenlétben élnek: egyformák a házak, a ruházat és a család felépítése.

A családokat a Döntéshozók Bizottsága koordinálja, ők választják ki a házastársakat egymásnak, akik nem a biológiai szülei a családban megengedett két gyermeknek, Ők négyen alkotnak egy család egységet. Az egy lány és egy fiúgyermeket a kijelölt szülőanyák hozzák világra, és a családoknak igénylést kell benyújtaniuk a gyermekekre. A család egységek feladata azonban megszűnik mihelyst a gyerekek neveltetése befejeződik. Ahogy a gyerekek felnőnek, megfeledkeznek „szüleikről”.

Eltekintve intelligenciájától és becsületességétől, van valami más és kivételes Jonasban: világosabb szeme van. A ceremónián, ahol a fiataloknak kiosztják foglalkozásukat, az Elöljáró (Meryl Streep) arra jelöli ki Jonast, hogy ő lesz a közösség emlékeinek őrzője. A közösség legmegbecsültebb tisztsége ez, hogy az Egyenlét előtti emlékeket őrizze.

Jonas a jelenlegi emlékek őrével, az Örökítővel (Jeff Bridges) kezdi meg a felkészülést. Az öreg egy kedves ember, de az emlékek őrzése nagyon megterhelte. Az Örökítőtől kapott emlékekből Jonas megismeri, mi az öröm, a boldogság, a fájdalom, a szomorúság, a háború és a halál. Amint megismeri a közösség sötét titkait Jonas rájön, hogy ez az élet nem is olyan idillikus, és azzal, hogy az emlékeitől megfosztják a közösséget, megfosztják őket az örömtől is, hiszen az addig nem létezik amíg meg nem tapasztalják a szenvedést.  

Jonas az Örökítővel arra jut, hogy eljött az ideje a változásnak, mert a közösség letért az eredeti útjáról és az emlékeket vissza kell adni a tagjainak. Amikor megismerkedik az érzelem fogalmával, Jonas beleszeret Fionába (Odeya Rush), és versenyfutásba kezd az idővel, hogy megmentse saját és szerettei életét. A tudás ráébreszti arra, hogy a tét sokkal nagyobb, mint azt gondolta volna: élet-halál kérdése Fiona és Gabriel, sőt, az Örökítő számára is. Meg kell szöknie és mindenkit megvédenie – ami egy olyan kihívás, amely eddig senkinek nem sikerült még…


A film készítéséről

Lois Lowry sci-fi regénye, Az emlékek őre több, mint 10 millió példányban kelt el világszerte, mi több, a Harper Collin legkeresettebb gyerek e-könyve. A könyv az USA számos államában kötelező olvasmány, amely hatalmas rajongótáborra tett szert.

„Az emlékek őre a gyerekirodalom ékköve, és büszkén gyarapítjuk a sikeres könyvadaptációs listánkat, amelyen többek között olyan filmek szerepelnek, mint a Stanley, a Szerencse fia; a Malac a pácban; a Híd Terabithia földjére; az Egy kutya miatt és a Narnia krónikái” – mondta el Frank Smith, a Walden Media ügyvezető igazgatója, amely film koprodukciós partnere.

Az emlékek őre filmváltozatának elkészítése Jeff Bridges 20 éves álmát váltja valóra, aki nem csak a szereplője, de producere is a filmnek. „A lányaim olvasták a könyvet, de mielőtt még ezt megtudtam volna, olyan megvalósításra váró anyagokat kerestem, amelyben rendezhetném apámat, Lloyd Bridgest. Ráadásul egy olyan filmet szerettem volna készíteni, amit a gyerekeim is meg tudtak volna nézni. Egy gyerekkönyv-katalógust lapozgatva láttam meg ezt a gyönyörű borítót az öreg, őszes férfival az elején és azt gondoltam: hm, igen, az apám eljátszhatná ezt az embert” – mondta el Bridges.


„Azt hittem, hogy egy gyerekkönyvet fogok elolvasni, de olyan jól működött a felnőttek szintjén is, hogy úgy gondoltam, ez egy remek projekt lesz az apám számára is.” Bridges egészen addig elment, hogy saját videokamerájával leforgatta a teljes filmet apjával és unokaöccsével, aki Jonast játszotta.

Az évek során a projekt számos változáson ment keresztül különböző rendezőkkel és forgatókönyvíróval kiegészülve. „Mivel a könyv annyira sikeres volt, azt gondoltam, egyszerű lesz elkészíteni a filmet. De tévedtem!”

„Lois Lowrynak egyből megtetszett az elképzelésünk és végigkövette a munkálatokat. Most itt vagyunk és ez nagyon izgalmas” – mondta Nikki Silver producer. „Nehéz volt összehozni a produkciót, mivel mindenki annyira szerette és tisztelte a könyvet, hogy félt hozzányúlni. Az is elriasztott sok mindenkit, hogy ez egy dráma amely a gyerekeknek szól. De a The Weisnstein Company beszállt velünk a ringbe.”


LOIS LOWRY EGYEDI EGYENLÉTE

Lowry szerint a könyv megírását ne ösztönözte semmilyen politikai gondolat, „az apám inspirált, aki akkor nagyon öreg volt és az emlékei kezdtek megkopni. Akkoriban messze lakott tőlem, és csak minden 6. héten tudtam meglátogatni. Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy kezdi elveszíteni azokat az emlékeit, amelyek nekem fontosak voltak. Azt is észrevettem, hogy ahogy ezek az emlékek eltűntek, boldogabb lett, mivel elfelejtett minden szomorú és félelmetes eseményt, amelyet valaha átélt, kezdve a második világháborútól első gyermeke korai haláláig. Ez gondolkodtatóba ejtett, mennyire fontosak az emlékek és hogyan lehet azokat manipulálni.”

Mivel katonai bázisokon töltötte gyerekéveit, ahol minden ház egyforma és mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoztak, segített ihletet meríteni Az emlékek őrében megtapasztalható Egyenlét világának megteremtésében. „Míg a szabályok követése és a rendezett környezet boldoggá teszi az embereket, van egy másik valóság is: minél tovább próbálsz megmaradni a szerepedben, annál több mindent hiányolsz. Most, hogy már nem így élek, értékelni tudom a sokszínűségét és változatosságát azoknak a helyeknek, ahol lakok és megfordulok.”


AZ ’EGYEN’ EMBEREK - SZEREPOSZTÁS

Az erős szereposztásra Ralph Winter executive producer ad választ: „Ez egy olyan projekt, amelyre mindenki azt mondta: benne akarok lenni! Úgy gondolom, ez egyfelől Harvey Weinstein iránti tiszteletből fakad, amely a filmes világban övezi, másrészről abból a vonzerőből, hogy olyan legendás tehetségekkel lehet együttdolgozni, mint Jeff Bridges, Meryl Streep és Philip Noyce.”

 „A tapasztalt színészek mellett, mint például Alexander Skarsgård és Katie Holmes, egy csapat hihetetlenül tehetséges újoncunk is van. Habár Brenton Thwaites öregebb, mint a könyvben szereplő karaktere, megvan benne az összes adottság, amellyel Jonas is rendelkezik. Fiona szerepét játszó Odeya Rushba pedig mindenki bele fog szeretni, ártatlansága tökéletes a karakteréhez, szépsége pedig sok mindenkit el fog varázsolni. Úgy hiszem, hogy az Ashert játszó Cameron Monaghanra, aki kiegészíti a gyerekeket játszó színészgárdát, érdemes lesz odafigyelni!”

„Nem volt egyszerű egy 24 évest kiválasztani Jonas szerepére, aki 12 éves a könyvben” – teszi hozzá Bridges. „De aztán találkoztam Brentonnal, aki egyből levett a lábamról, és annyira jól hozza Jonas karakterét, hogy be kell lássam, tévedtem. Rengeteg van benne abból a szellemből, amelyet Lois kiemelt: nem az a lényeg, hogy a könyv minden egyes tényéhez hűek legyünk, sokkal fontosabb, hogy a könyv szellemiségét átadjuk.”

Skarsgård hozátette: „Izgatottan szálltam be a csapatba, mivel ez Jeffnek annyira fontos projekt volt. Még 15 évvel ezelőtt említette nekem, hogy meg akarja csinálni ezt a filmet. Mivel olyan régen véghez akarta vinni, hatalmas adag lelkesedést hozott a forgatásra”

Taylor Swift beválogatásáról Silver azt mondta: „még mielőtt Taylort beválasztottuk volna, már megírtuk, hogy Rosemary zongorázni fog. A The Weinstein Company egyik executivja látta Taylort élőben játszani, és nagyon megtetszett neki. Nehéz volt a karakterét a filmbe írni, mivel a könyvben már nem a közösség tagja, és csak 5 hétig bírta, hogy kiképezzék a következő emlékek őrének. A forgatás alatt Taylorból csak úgy áradt Rosemary karakterének fiatalsága, mi több, zenei hozzáértésével is hozzájárult a karakter kiteljesedéséhez. Mindig rácsodálkozok, hogy úgy írtunk egy Taylor karaktert a filmbe még azelőtt, hogy arra gondoltunk volna, hogy bevonjuk őt is a filmbe.”


A KARAKTEREK ÉS ÚTJAIK

Bridges játsza a központi karaktert, az Örökítőt, aki öregnek tűnik, de egyáltalán nem az. Inkább megfáradt, mert az emberiség emlékeinek megőrzésének terhét hordozza. Miközben bölcsességét felhasználva segíti a döntéshozók bizottságát fontos döntések meghozatalában, nem oszthatja meg tudását vagy használhatja azt arra, hogy megváltoztassa a közösséget. A karakteréről Bridges azt mondja: „habár a döntéshozók félredobták az emlékeket és a történelmet, értik az emlékek fontosságát és nem akarnak hibákat ismételni. Így minden emléket egy emberre testáltak, aki nem más, mint az örökítő.”

A történetet Jonas szemszögéből meséli el az író, aki egy különleges fiú az Egyenlét társadalmában: érett, figyelmes és együttérző, és a közösség legmegbecsültebb feladatát bízzák rá.

Az örökítő legfontosabb kapcsolata Jonas. „Az én feladatom az, hogy átadjam az összes emléket, amelyet magamban tartok, és megismertessem könyveim tartalmát, amelyek a házamban vannak” – mondja Bridges.

Jonas idővel nem csak mentoraként tekint az Örökítőre, hanem mint barátra, mi több, bölcs öreg nagyapjára. A kiképzése során egy sor emléket kap, amelyek örömet ébresztenek benne, hogy érez és színeket lát – ami eddig teljesen hiányzott életéből. Másrészről olyan rossz emlékekkel is meg kell küzdenie, mint valaki elvesztése, halála és háború.

„Azt hiszem, ez egy klasszikus coming-of-age történet, amely azokról a érzelmekről szól, amiken mindannyian átmegyünk: szerelem, fájdalom, árulás, az élet és kaland utáni természetes vágy. Gyerekként utazni akartam és megismerni dolgokat. Szerintem Jonas pont ugyanezt teszi útja végén, amikor végül megszökik” – mondta Brenton.

A szenvedés és fájdalom emlékének kísértésében az Örökítő elszigetelten él lakhelyén. „A forgatás első két hete csodás volt. Leginkább az Örökítő lakrészében voltunk és az emlékek átadását forgattuk.A díszlet elképesztő volt, minden tele volt pakolva könyvekkel. Ott történik meg az is, hogy a karakterem első alkalommal látja meg a vörös színt – egy gyönyörű, 60-as évekbeli telefonon.” Hozzátette, hogy rengeteget tanult Bridgestől: „Jeff mindig készen állt improvizálni és mókás dolgokat mutatott meg a forgatás előtt, hogy segítsen, illetve arra is megtanított, hogy én is megtegyem neki ugyanezt.

„Brenton egy figyelemre méltó fiatal színész, biztos vagyok benne, hogy még sokat fogunk hallani róla” – mondta Bridges.

A közösség tagjai közül csak az Örökítő képes az igaz szeretetre, és sok év magány után heves érzelmi kapcsolat alakul ki benne Rosemary iránt. Ő az első gyermek, akit a Befogadónak jelölnek ki, de 5 hét tréning után az elbocsátását kéri a közösségből.

„Emlékszem, mennyire a könyv hatása alá kerültem, amikor elolvastam az iskolában. Amikor a forgatókönyvet olvastam, elképzeltem Jeff Bridgest és Meryl Streepet a szerepekben, akik ekkor már le voltak szerződtetve. Fel voltam villanyozva, hogy én játszhatom Rosemary-t” – mondta Taylor. „Jeff Bridges-zel együtt dolgozni az első nagyobb filmes szerepemben eléggé fura de egyben egy valóra vált álom is. Nem is lehetett volna ennél magával ragadóbb, kedvesebb és barátságosabb.”

SZOKATLAN CSALÁDOK

Skarsgård játsza Jonas és Lily (Emma Tremblay) apját, ő a közösség egyik dajkálója, akinek a feladata, hogy biztosítsa a testi és érzelmi szükségletet minden újgyermek számára életük első néhány hónapjában. Ugyancsak ő felelős azon újszülöttek elbocsátásáért - megöléséért -, akiket értéktelennek ítélnek, akikkel bármilyen gond van testi vagy szellemi téren.

Habár Skarsgård nem olvasta Lowry könyvét, gyerekkorában nagyon kedvelte a disztópikus, sci-fi könyveket, mint az 1984 és a Szép új világ. „Az emlékek őre forgatókönyve ennek egy nagyon érdekes továbbgondolásának tűnt. Első ránézésre ez a társadalom tökéletes: nincs fájdalom, szenvedés, vagy kritikai gondolkodás. Ebben a társadalomban tudjuk, hogyan kell kérdezni, de Apa nem ismeri a szeretet vagy halál fogalmát, így az élete elég sekélyes. Szüleim gyerekkorom óta arra tanítottak, hogy kérdőjelezzek meg mindent és minden hatalmat. Az apám mindig azt mondogatta: „Ember vagyok, tehát hibázok”, ezért színészként nagyon érdekes kihívás volt megtalálni azt a szintet, ahol a karakter nem naiv, csak éppen nem ismer más lehetőséget.”

Katie Holmes játsza Jonas és Lily anyját, akinek fontos pozíciója van az Igazságügyi Hivatalban, a szabályok szigorú betartásáért felel a közösségben. Noyce-szal sokat beszéltek arról, hogyan kéne megfogni karakterének kettősségét: az erőt, amely a munkája végzéséhez kell, illetve a sebezhetőséget, ami abból adódik, hogy Jonas anyja, és olyan dolgokat tapasztal meg, melyek a szabályok és megértés határain kívül esnek. „Gyermekét nézve azt látja, hogy kezd eltávolodni tőle, ahogy felnőtté válik. Lassan el kell engednie őt, és ez nem egy könnyű feladat.”

Mielőtt ráosztanák az emlékek őre feladatát, Jonas és 2 legjobb barátja, Fiona és Asher egy összetartó triót alkot. Az örökítőtől kapott emlékek által Jonas megtapasztalja, hogy a világ sokkal értékesebb és ezt a felfedezést szeretné megosztani azokkal, akiket szeret. Mivel a világról alkotott képe jelentősen megváltozik, érzelmei és kapcsolatai bonyolultabbá válnak.

A mindig vidám és huncut Ashert helyettes szabadfoglalkozás vezetőnek nevezik ki. „Ő az a fiú, akinek gyerekként kisebb gondjai voltak fegyelmi kérdésekben, így a dorgálás fogalma nem áll távol tőle” – mondta el Monaghan. „Az elején Jonas a tökéletes polgár, míg Asher az, aki egy kicsit mindig kilóg a többiek közül. Aztán ahogy Jonas lassan elkezd szembeszállni a rendszerrel, addig Asher a katonájává válik, és ő lesz az a személy, aki üldözőbe veszi Jonast, majd végül a történet rosszfiúja lesz. Így elmondhatjuk, hogy kettejük története teljesen szembemegy egymással. Ez egy eléggé érdekes ív egy karakternek.”

Rush szerint, aki a nagyon csinos, érzékeny és intelligens Fionát játsza, egy balszerencse folytán nem olvasta Lowry könyvét. „Épp egy másik iskolába mentem át, ahol épp abban az évben olvasták a könyvet, amikor elmentem onnan, az új iskolában pedig éppen akkor fejezték be a feldolgozását. Az összes barátom olvasta, én épp lemaradtam róla”. Mivel Fionára a gondozó feladatát osztották, Rush önkéntesként egy kórházban dolgozott anyákkal és újszülöttekkel, hogy felkészüljön a szerepre. „Habár négy öcsém van, és segédkeztem amikor kisbabák voltak, szerettem volna megtapasztalni a természetesség érzését egy olyan helyen, amely hasonló a filmbeli munkámhoz.”

Habár gyerekkori legjobb barátként kezdik a filmet, Jonas újonnan megtapasztalt erős érzelmek miatt beleszeret Fionába, és mint új szerelme, Fiona mellé áll. „Ez egy álom munka volt, nincs semmi ehhez fogható. A felsőtagozatosok Jonashoz hasonló érzelmeket élnek át, így azt hiszem, ezek a problémák vonzzák majd a fiatalokat. Egy hatalmas tehetség megható és gyönyörű történetét meséljük el.”

„Odeya egy gyönyörű fiatal színésznő. Emlékszem, a szereposztás során mennyire megbabonázott szimplán a jelenlétével” – mondta Bridges.

Jonas húgát, Lilyt, a hét éves Emma Tremblay játssza, aki az Elysium – Zárt világ című sci-fiben is szerepelt. „Ami a könyvben megfogott, hogy mindenki egyforma. Kíváncsi voltam, hogyan működhet ez a filmben! Lily egy édes, energikus lány, ugyanakkor mindenbe beleüti az orrát és tudni akarja, ki mit csinál, miről beszél. Egy nagyszerű és vicces szerep, és nagyon izgatott vagyok, hiszen ezt a filmet a barátaim is megnézhetik” – mondta el Tremblay.

AZ EMLÉKEK JELENTŐSÉGE

A sokrétű Az emlékek őre központi témája maguk az emlékek, mint a bölcsesség és fájdalom forrása. A közösség, amelyet Lowry könyvében megírt, szigorú szabályokat használ, hogy az egyéniséget választás szabadságát kiiktassa. Amíg ezt azért teszik, hogy konfliktus mentes létet alakítsanak ki, hamar világossá válik, hogy ez egy olyan világ, amelyből hiányzik a mélység és az érzelem.
 
„A kérdés, amit el kell döntenie a nézőknek: a cél szentesíti-e az eszközt? Mire vagyunk képesek a kényelemért? Képesek vagyunk ezeket a hatalmas ellentéteket kiselejtezni az életünkből? Megszabadulhatunk örömünktől és bánatunktól, hogy egy semleges, biztonságos, viszonylag boldog életünk legyen? Elég jó lenne ez nekünk?” – elmélkedik Bridges.
A színész elárulta, egyik legfontosabb személyes emléke az anyjáról van. „csodálatos anyám volt. Állandóan játszott velünk. Mindegyikőnknek volt napi 1 órája, amikor az anyánk csak rá figyelt. Amikor eljött az én órám, azt mondtam: Jól van, bújjunk be az asztal alá, te egy űrbéli szörny leszel én megy egy izé – imádta.”

Brenton kedvence, hogy a film a szerelemről is szól, és arról, hogy az emberiség egyik legfőbb erőssége, hogy küzd a szerelemért. „Jonas akkor lesz a legkíváncsibb, amikor megismeri a szerelmet, melyet aztán az egész történeten át hajszol.”

„Nekem az tetszik a történetben, hogy nincs főgonosz benne, nem a rosszfiúkról szól. A szabályokat nem rossz szándékból hozzák létre, sőt, ellenkezőleg! Ez a közösség úgy gondolja, hogy helyesen cselekszik. Ez közel áll a valósághoz, hiszen sokszor, amikor az emberek rosszat tesznek, nem tudják vagy hiszik, hogy rosszat cselekednek. Úgy gondolom, ezt meg kell tanítani a gyerekeknek is” – mondta Monaghan.

Thwaites szerint a film mondanivalója megtalálja a közönségét: „Remélem, hogy fiatal színészként bátorítani fogom a fiatalokat, hogy fejezzék ki érzéseiket és ne féljenek elmondani véleményüket.”


A FILMKÉSZÍTŐKRŐL

PHILLIP NOYCE (rendező)
Phillip Noyce az ausztrál Griffithben született, majd családjával együtt Sydney-be költözött 12 éves korában. Tinédzserként ismerkedett meg az undergroud filmekkel, amik nulla pénzből készültek, illetve a mainstream amerikai filmekkel. Philip 18 volt, amikor elkészítette első filmjét, amelyre úgy szedte össze a pénzt, hogy barátainak eladta a szerepeket.

1973-ban elkészítette a Castor and Pollux című 50 perces dokumentumfilmjét, amellyel elnyerte a legjobb ausztrál rövidfilm díjat 1974-ben.

Első igazi filmje az 50 perces God Knows But It Works volt 1975-ben, amellyel megalapozta következő filmjét, a Backroads-t (1977), ebben az ausztrál őslakos aktivista, Gary Foley, és az ikonikus ausztrál színész Bill Hunter szerepelt, aki másik 2 későbbi Noyce filmben is szerepet kapott.

1978-ban Noyce volt a társszerzője és rendezője a Newsfront című filmnek, amely megnyerte a Legjobb film, Legjobb rendező és Legjobb eredeti forgatókönyv díját az Ausztrál Film Díjkiosztón, emellett hatalmas közönségsikert aratott a kontinensen. Amellett, hogy a London Filmfesztivál nyitófilmje volt, a Newsfront volt az első ausztrál film, amelyet a New York-i Filmfesztiválon bemutattak.

A Judy Davis főszereplésével készült Heatwave című filmet az 1982-es Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be a Rendezők kéthete szekcióban.

Az 1989-es Halálos nyugalom sikere Nicole Kidmannal, Sam Neillel és Billy Zane-nel meghozta az áttörést Hollywoodban, ahol hat filmet is forgatott a következő 10 évben, többek között a Férfias játékokat (1992) és a Végveszélybent (1994) Harrison Forddal, és a Csontembert (1999) az Oscar díjas Denzel Washingtonnal és Angelina Jolie-val.

Noyce 2002-ben visszatért szülőföldjére, és majdnem egy időben két filmjét is bemutatták világszerte. Michael Cane-t Oscarra jelölték A csendes amerikaiban nyújtott teljesítményéért, a film maga pedig több, mint 20 toplistán szerepelt 2002-ben.

Az 1200 mérföld hazáig egy ausztrál őslakos lány igaz történetét meséli el, akit 1931-ben elszakítottak családjától, hogy cselédet neveljenek belőle. A film elnyerte a legjobb filmért járó díjat az Ausztrál Film díjátadón, és A csendes amerikaival együtt számos legjobb rendezői díjat hozott Noyce-nak.

2006-ban a Tűzveszélyben, egy dél-afrikai politikai thrillerben rendezte Tim Robbinst és Derek Luke-t.

2010-ben újra összefogott Angelina Jolie-val, és leforgatta a Salt ügynököt, amely a legnagyobb kasszasikerének bizonyult: 295 millió dollárt kaszált világszerte.


MICHAEL MITNICK (forgatókönyvíró)
Mitnick forgatókönyve, a The Current War benne volt a 2011-es Blacklist 10 legjobb forgatókönyvének listájábn, amelyet Steve Zailian (Pénzcsináló, Schindler listája) és Harvey Weinstein készített.

Jelenleg Oliver Jeffer könyvének, Az elképesztő könyvfaló fiú adaptációján dolgozik az Universal Pictures-nek és Sacha Baron Cohennek.

A Broadway számára a Party zóna című filmet írta át David Yabek dalaival. Ugyancsak színpadra írta a King Kongot (a zenéjét a Massive Attack szerezte), amelyet jelenleg Melbourne-ben játszanak, de nemsokára New Yorkban debütál.

2012-ben Michaelnek ítélték a Theater Master Látnoki drámaíró díját. Diplomáját a Yale drámatagozatán szerezte. Brooklynban él.


LOIS LOWRY (a könyv szerzője, amelyen a film alapul)
Lois Lowryt legtöbben Az emlékek őre és a Számláld meg a csillagokat című könyveiről ismerik, utóbbi egy holokausztról szóló gyerekkönyv. Lois mind a kettőért elnyerte a neves Newbery Medalt. Amit mégis sok ember nem tud, hogy Lois több mint 30 gyerekkönyvet és könyvsorozatot írt.

Habár van egy nővére és egy öccse, magányos gyerek volt, aki a könyvek és saját élénk fantáziavilágába menekült. Hawaii-on született, és mivel apja a seregben szolgált, sokat költöztek más amerikai tagállamokba, Japánba.

A Brown egyetemen eltöltött két év után Lowry férjhez ment egy katonához, akivel megint sokat költöztek, míg végül a massachusetts-i Cambridge-ben telepedtek le. Négy gyerekük született.

A család Maine-ben lakott, amíg a gyerekek fel nem nőttek. Lowry elvégezte a University of Southern Maine-t, majd egyetemre ment és elkezdett írni. A válása után 1977-ben visszatért Cambridge-be, ahol a mai napig él.

Lowry első könyve, a Nyáron történt elnyerte a Nemzetközi Olvasástársaság Gyerekkönyv Díját. Miután hallotta a fiatal olvasók véleményét a könyvről, Lois elmondta: „Azt kezdtem érezni, és szerintem ez igaz is, hogy hatással lehetsz arra a közönségre – amennyiben gyerekeknek írsz – akiknek írsz annyira, hogy akár meg is változtathatod őket.

Lowry több mint 30 könyvet írt fiatalok számára és számos díjat elnyert, mint a Boston Globe-Horn Book Award és a Dorothy Canfield Fisher Award. Két könyvéért, A Számláld meg a csillagokatért és Az emlékek őréért megkapta a neves John Newbery Medalt.

Lowry könyvei között vannak olyanok, amelyek a mindennapi élet humoros oldaláról ír, és a 8-12 éveseknek szól, ilyen az Anastasia Krupnik és a Sam Krupnik sorozat. Míg más könyvei komolyabbak, mint például a Számláld meg a csillagokat, amely a holokausztról szól.

Könyveiről Lowry azt mondja: „A könyveim tartalma és stílusa változik. Mégis úgy tűnik, mindegyik ugyanarról szól: az emberi kapcsolatok fontosságáról. A nyáron történt volt az első könyvem, amely a nővérem korai halálát mesélte el és azt, hogy ez a veszteség hogyan hat egy családra. A Számláld meg a csillagokat teljesen másik kultúrában és korban játszódik, mégis ugyanazt a történetet mondja el: arról a szerepről mesél, amelyet mások életében betöltünk.”


A SZEREPLŐKRŐL

MERYL STREEP (Előljáró)
Meryl Streep majd 40 éves karrierje alatt karakterek elképesztő sorát ábrázolta a vásznon és a tv-ben is.

Streep New Jersey-ben végezte az általános és középiskolát, majd a Vassar College-ben diplomázott cum laude. 1975-ben kitüntetéssel végzett a Yale-en. Karrierjét a new yorki deszkákon kezdte el, ahol hamar megteremtette a rá jellemző színészi sokoldalúságát és lelkesedését. Három évvel az iskola befejezése után a Broadway-en játszott, nyert egy Emmy-t (a Holocaustért) és megszerezte első Oscar jelölését (A szarvasvadászért). 2013-ban egy hihetetlen rekordot ért el: megszerezte 18. Oscar jelölését az Augusztus Oklahomában Violet Weston szerepéért. Streep következő szerepei: The Homesman, Az emlékek őre, Into the Woods, The Suffragette.

Elkötelezett környezetvédőként 1989-ben létrehozta a Mothers and Others fogyasztói érdekvédelmi csoportot, amely többek között a fenntartható mezőgazdaságot támogatja. Emellett támogatja a Women for Women Internationalt és a Women in the World Foundation and Partner sin Health-t.

Díjai: Commandeur de L'Ordre des Arts et des Lettres, American Film Institute Lifetime Achievement Award, Film Society of Lincoln Center elismerése, National Medal of Arts Barack Obamától, Kennedy Center Honor.

Férje a szobrász Don Gummer, akivel 4 gyermekük van.


JEFF BRIDGES (Az örökítő/producer)
Hollywood egyik legsikeresebb színésze, hatszor jelölték Oscar díjra, az elsőt pedig az Őrült szívben nyújtott alakításáért meg is kapta, továbbá Golden Globe-ot, SAG Awardot, és az IFP/Spirit Award for Lead Actor.

Először 1971-ben jelölték Oscarra a legjobb mellékszereplő díjára Peter Bogdanovich Az utolsó előadás című filmjében nyújtott alakításáért. Három évvel később újra jelölték a legjobb mellékszereplő díjára a Villám és Fürgelábban nyújtott alakításáért. 1984-ben a legjobb férfi főszereplő díjára jelölték a Csillagember című filmben, amelyért Golden Globe-ra is jelölték. 2001-ben újra Golden Globe-ra és Oscarra jelölték A manipulátor című filmért, amelyben az USA elnökét játszotta.

2010-ben megkapta hatodik Oscar jelölését a Coen testvérek A félszemű című filmjében nyújtott alakításáért.  

Bridges következő szerepe A hetedik fiúban lesz Julianne Moorral, Ben Barnesszal és Kit Harringtonnal. A film egy tinédzserről szól, aki megtanulja a varázslás tudományát, miután rájön, hogy ő a hetedik fia a hetedik fiúnak.

1983-ban Jeff létrehozta az End Hunger Network nonprofit szervezetet, amely az éhező gyerekek ellátására jött létre. Jelenleg a Share Our Strength/No Kid Hungry kampány szóvivője, amely az amerikai gyermekek éhezésének megszűntetését tűzte ki célul 2015-ig.

Jeff egyik igaz szenvedélye a fotózás és rendszeresen készít képeket a forgatásokon a színészekről, a csapatról, és a helyszínről. Minden film befejeztével a képeket egy könyvbe szerkeszti és mindenki, aki részt vett a munkában, kap egy példányt. Képei megjelentek már olyan magazinokban, mint Premiere és Aperture. New Yorkban, Los Angelesben, Londonban és San Diegoban is voltak kiállításai képeiből.

Bridges első lemezét, a „Be Here Soon”-t a Jeff Bridges követte 2011-ben, amelynek elkészítésében T Bone Burnett Grammy díjas zeneszerző és producer segédkezett.

Jeff és felesége, Susan santa barbarai otthonuk és montanai farmjuk között osztják meg idejüket.


BRENTON THWAITES (“Jonas”)
Hat nagyobb filmmel maga előtt az ausztrál Brenton az idei év egyik feltörekvő színésze, akire oda kell figyelni.

Csillaga akkor kezdett felemelkedni, amikor 2012-ben elnyerte a Kék lagúna: Az ébredés című film főszerepét. Kiemelkedő teljesítménye elnyerte a kritikusok elismerését, innentől egyenes út vezetett a Demóna szőke hercegének szerepéhez, melyben Angelina Jolie-val és Elle Fanninggal játszik együtt.

Nemrég jelentették be, hogy Brenton lesz a főszereplője a Gods of Egypt című filmnek Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau és Geoffrey Rush oldalán.

2013-ban részt vett a Toronto Filmfesztiválon, ahol az Oculus című pszicho-thrillert népszerűsítette, amely 2014. februárjában terveztek bemutatni.

Hamarosan Ewan McGregor pártfogoltjaként láthatjuk a Son of a Gun-ban, majd a The Signal című sci-fiben Laurence Fishburnnel. Nemrég fejezte be a forgatást a Ride-ban, amelyet Helen Hunt rendezett.

Sokoldalúsága, tehetsége és sármja Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott fiatal színészéve tette Thwaites-t.

Karrierjét az ausztrál Home and Away, SLiDE és Sea Patrol című sorozatokban kezdte.

A Queensland University of Technology-n végzett, első filmszerepét a Charge Over You című független filmben kapta. Jelenleg Los Angelesben él.


ALEXANDER SKARSGÅRD (“Apa”)
A svéd születésű Alexander Skarsgård gyorsan Hollywood egyik legkeresettebb színészévé vált. Nyolc éves korában kezdett el színészkedni svéd filmekben. Színészetet a Leeds Metropolitan University-n tanult az Egyesült Királyságban és a Marymount Manhattan College-ben New Yorkban. Ezek után visszatért Svédországban és számos produkcióban vett részt, melyekkel nevet szerzett magának. Egy los angeles-i látogatás alkalmával egy kisebb szerepet kapott a Zoolander című vígjátékban, ahol Ben Stillerrel és Will Ferrellel játszhatott együtt.

Ezek után megint visszatért Svédországba  és olyan színházi produkcióban szerepel,t mint Who’s Afraid of Virginia Woolf? és Bloody Wedding. Társírója és társrendezője volt a To Kill a Child (2003) című rövidfilmnek, amelyet a Tribeca és Cannes filmfesztiválon is bemutattak.

Alexander nagy áttörését az HBO minisorozata, a Gyilkos megszállás (2008) hozta, melyben alakítása elnyerte a kritikusok és a közönség elismerését is. Rögtön ezután megkapta az 1000 éves viking vámpír, Eric Northman szerepét az HBO sikersorozatában, a True Blood – Inni és élni hagyniban, ahol Anna Paquinnal és Stephen Moyerrel játszott együtt. A sorozat sikerét a jó forgatókönyv, a remek színészi alakítások és a vámpírláz hozta meg. A True Blood a 7. évadát kezdte el 2014-ben.

 További filmjei A kelet (2012) Brit Marlinggal és Ellen Page-dzsel, Maisie tudja (2012) Julianne Moore-ral és Steve Coogannal, Disconnect (2012) Paul Pattonnal, Jason Batemennel és Andrea Riseborough-val, Hidden (2013) szintén Riseborough-val.


Szerepelt még a Liam Neesonnal a Peter Berg rendezte Csatahajóban, Lars Von Trier Melankóliájában, és a Szalmakutyák újrafeldolgozásában. Sam Riley, Mickey Rourke és 50 Cent mellett szerepelt A 13-asban, a Metropia-ban, amely a Tribeca filmfesztiválon debütált, és hangját adta apjával együtt Stellan Skarsgårddal az Üstökös a Mumin-völgy felettben.


KATIE HOLMES (“Anya”)
Színésznőként számos elismerést sepert be filmekben és a színpadon nyújtott teljesítményéért, olyan kasszasikerekben szerepelt, mint Christopher Nolan Batman: Kezdődik!, vagy a kritikusok által elismert Jégvihar Ang Lee rendezésében, és Peter Hedge Hálaadás.

Nemrég a Miss Meadows című fekete komédiában játszott, amely a Tribeca filmfesztiválon debütált. Legközelebb Az emlékek őrében lesz látható.

Holmes a társtulajdonosa és a reklámarca az Alterna Hair Care-nek.

2008-ban debütált a Broadwayen Arthur Miller Édes fiaim című darabjában John Lithgow-val, Patrick Wilsonnal és Diane Wiesttel. Ann szerepében elnyerte a kritikusok tetszését és megalapozta hírnevét a vásznon és a színházban egyaránt.

Holmes filmes karrierje 1996-ban indult, amikor elnyerte Libbets Casey szerepét Ang Lee díjnyertes Jégvihar című filmjében. Azóta számos neves hollywoodi rendezővel és színésszel dolgozott együtt olyan filmekben, mint Wonder Boys – pokoli hétvége, Köszönjük, hogy rágyújtott, Rossz álmok, Elhagyatva, A fülke, Az éneklő detektív, Fejjel a bajnak, Bosszúból jeles, Kísérleti patkányok, Senki fia, Ne félj a sötéttől, Jack és Jill, és Pótpasi.
 
1997-ben megkapta Joey Potter szerepét a Dawson és a haverokban, ahol James Ven Der Beekkel és Michelle Williamsszel játszott együtt. A sorozat hamar népszerű lett és 6 évadot élt meg. Szerepelt A Kennedy család című sorozatban ahol Jacqueline Kennedyt játszotta. A mini-sorozat 10 Emmy jelölést kapott.

2009-ben Holmes létrehozta a Dizzy Feet Foundationt, amely hátrányos helyzetű fiataloknak segít álmaik megvalósításában, hogy táncosokká válhassanak. A társalapítók között van Adam Shankman rendező, Nigel Lythgoe producer, Dancing with the stars zsűritag Carrie Ann Inaba, Mike Thompson és Mona Metwalli ügyvéd. 2010-ben a Variety Power of Women elismerte munkáját.


ODEYA RUSH (“Fiona”)
Odeya egy gyönyörű és üde színésznő, aki egyre több rajongót szerez Hollywoodban. Egyik napról a másikra szerzett átütő sikert a Disney féle Timothy Green különös életében, ahol Jennifer Garnerrel és Joel Edgertonnal szerepelt együtt. Világszerte több ezer jelentkezőt hallgattak meg a szerepre, amelyet végül Odeya kapott meg. Számos TV sorozatban szerepelt, mint a Különleges ügyosztály és a Félig üres.

 
CAMERON MONAGHAN (“Asher”)
Cameron a Shameless – Szégyentelenek sorozat rendszeres szereplője, amelynek 4. évada most készül. A sorozat mellett Cameron szerepelt a 2014-es Vámpírakadémiában, amelyet Mark Waters rendezett.

2013-ban Monaghan 6 hónapot töltött filmezéseel Londonban és Cape Townban. Cameron legutóbb a Jamie Mark is Deadben volt látható, amely egyike volt a 16 fimnek, amelyet a 2014-es Sundance Dramatic Competition-on mutattak be.

Cameron Withrop Paroo szerepében mutatkozott be A szótlan zenészben Victor Gaarber, Matthew Broderick és Kristen Chenoweth oldalán. Az eredeti 1962-es változatban Ron Howard játszotta a szerepet.


TAYLOR SWIFT (“Rosemary”)
A 23 éves Taylor Swift hétszeres Grammy díjas és a ő a legfiatalabb, aki elnyerte a zenészszakma legnagyobb elismerését, a Grammy díjat az év albumáért. Ő az egyetlen olyan női előadóművész (és a negyedik előadó), akinek 2 albuma is elérte az 1 milliós eladást még az első héten (2012: RED, 2010: Speak Now).

A RED-del a Beatles óta először ő lett az az előadó (és az első női előadó), akinek 3 egymás után következő stúdió albuma 6 vagy több hétig vezette a slágerlistákat. A nyitó héten több, mint 1.2 millió eladott lemezzel a RED megdöntötte az első hetes eladási rekordot az elmúlt 10 évben, a 8. legnagyobb első hetes eladást produkálta, és a női előadók 2. legnagyobb példányban eladott lemeze volt. RED és Speak Now albuma számos díjat hozott és sok rekordot megdöntött.
 
Taylor hangját kölcsönözte Audrey-nak a Loraxban. A Hang ereje című film záródalát, a Sweeter Than Fiction is ő írta, amely a Britain’s Got Talent nyertes Paul Potts történetét meséli el. Két dalt is írt az Éhezők viadalához, amely a Grammy Award for Best Song Written for Visual Media díját és Golden Globra is jelölték. A Saturday Night Live házigazdája volt, és szerepelt Garry Marshall Valentin nap című filmjében és az Emmy díjas Helyszínelőkben.





CREDITS

Rendezte
PHILLIP NOYCE

Forgatókönyvíró:
MICHAEL MITNICK and ROBERT B. WEIDE

Készült
LOIS LOWRY
Könyve alapján

Producer
NIKKI SILVER
JEFF BRIDGES
NEIL KOENIGSBERG

Executive Producer
BOB WEINSTEIN
HARVEY WEINSTEIN
DYLAN SELLERS

Executive Producer
RON BURKLE
ALISON OWEN
RALPH WINTER
SCOOTER BRAUN

Operatőr
ROSS EMERY, ACS

Díszlettervező
ED VERREAUX

Vágó
BARRY ALEXANDER BROWN

Jelmeztervező
DIANA CILLIERS

Zene
MARCO BELTRAMI

Zenei vezető
DANA SANO

Szereposztás
MARY VERNIEU, CSA and VENUS KANANI, CSA
JEFF BRIDGES

MERYL STREEP

BRENTON THWAITES

ALEXANDER SKARSGÅRD

KATIE HOLMES

TAYLOR SWIFT

CAMERON MONAGHAN

ODEYA RUSH

EMMA TREMBLAY



THE WEINSTEIN COMPANY
and
WALDEN MEDIA
PRESENT

An
ON SCREENTONIK / AS IS PRODUCTIONS
PRODUCTION

In Association with
YUCAIPA FILMS

THE GIVER

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr706628603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása