A Filmipar kritikája - írta:Wexylum

Címkék: kritika

2012.09.23. 20:33

Teljes mértékben kiborultam! Nem bírom tovább, most szakadt el nálam a cérna. 12 éve. Ennyi ideje követem tudatosan a film és sorozat ipar termékeit. És kész, vége. Tőlem most egy az egész iparra vonatkozó kritikát fogtok hallani: Filmipar átfogó kritika. 

Kezdeném ott, hogy elmagyarázom miért is 12-es skálán pontozom a filmeket. Azért mert a 10 túl kevés nekem, a 100 túl sok, a 15 túl csúnya szám és ekkor jött a 12, ami tökéletesen lefedni a teljes filmipart.

Azt is gondolom észrevettétek, hogy nem adtam még egy filmre se 12/12 pontot. Elmondom miért nem: A 12/12 jelentése, hogy EPIC. Na mármost én még nem láttam EPIC filmet 2009 óta. Mi az Epic film? Az amit a filmipar elfeledett, az amit az írók képtelenek megírni, az amire mindannyian várunk. 

Nehéz körbeírni ezt a kategóriát, mert nem szilárd fogalom hanem dinamikusan változó, egy film sem egyforma. Egyszerűbb példákat adni, időrendi sorrendben: Sir Charlie Chaplin alkotásai; Doctor Who; Star Trek; Star Wars (Trilógia 4-6); [...]; Jurassic Park; Titanic; Mátrix; Andromeda; Firefly; Harry Potter (Csak az első) és végül az utolsó Epic film, ami eddig vászont látott: Avatar. 

Mi a közös ezekben a filmekben-sorozatokban? Hogy előremutatnak, a korukat megelőzve valami újat valami lélegzetelállítót hoztak a világra, olyat, amit még eddig soha senki. Ezt nem látom a mai filmekben. 

Nincs Epic alkotás, nincs egyediség, nincs előremutatás. Ez a legnagyobb gond: nincs előremutatás. Nem látom azt, hogy a világ mozogna előre, nem látom a fejlődést, az újítást. Egy helyben áll a filmipar és próbál megélni az eddigi sikereiből. 

De miért? Miért nem kapnak magukhoz az írók és próbálnak valami elképesztőt, valami lélegzetelállítót, valami történelmei jelentősségű filmet megírni?! Az Avatar elkészítésekor James Cameron egy teljes világot épített fel, az első kőtől az utolsó fűszálig és egy előremutató, új fejlesztéső kamerával vitte mindezt vászonra. 

Meg kell értenie minden írónak és rendezőnek: ez már egy más világ. Ebben a világban már olyan intenzív impulzusok érik az embereket, hogy egy egyszerű film nem elég, valami nagyobb kell. A ma emberét nehezebb lenyűgözni, mint a 20. Század emberét. 

Mindent egybevetve a Paranormal Activity 4 érdekes lesz, szeretem az ilyen alacsony költségvetésű filmeket. Felhőatlasz. Jó kezdeményezés, de max Eredet szintűre sikerülhet, ami nem rossz... De nem EPIC.

Mi a tanulság ebből: Ne egyél sok Pizzát estére, mert rosszat fogsz álmodni!

Wexylum 

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr84798186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása