Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy az eddig főként drámákat rendező Joe Wright-tól egyszer egy kémthrillert fogok látni, mint ahogy azt sem, hogy a “Komfortos Mennyország” után Saoirse Ronan-t legközelebb egy kémthriller főszereplőjeként fogom látni. Nos, a “Hanna” című film kapcsán mindkettő megtörtént.

A sztori:
Hanna (Saoirse Ronan) átlagos kamaszlánynak látszik, de ő valójában egy profi módon kiképzett gyilkos katona, akit apja a CIA egykori ügynöke, Erik Heller (Eric Bana) készített fel Finnország eldugott vidékein. Amikor a férfi úgy érzi, hogy a lány felkészült, visszaengedi a civilizációba. Hanna ezzel egy új világba csöppen, amit eddig csak hírből ismert. Ráadásul egy CIA ügynök Marissa Wiegler (Cate Blanchett) is a nyomába ered és semmilyen eszköztől sem riad vissza. Hanna-nak minden ügyességére és tudására szüksége van feladata végrehajtásához, de időközben saját múltjáról is új és megdöbbentő dolgokat tud meg…

Megmondom őszintén kíváncsi voltam, hogy Joe Wright hogy birkózik meg egy számára eddig ismeretlen műfajú filmmel, de örömmel jelenthetem, hogy remekül oldotta meg a dolgot.
A film egy rövid felvezetéssel indít, ami Hanna kiképzését mutatja be, majd utána tulajdonképpen három különböző szálon folytatódik a cselekmény. Az egyikben a Hannával történeteket követheti nyomon a néző, ahogy egy számára teljesen idegen világba csöppen, próbál beilleszkedni, és folyamatosan új dolgokat tanul meg, és kicsit átértékeli azt, amit addigi élete során tanult.
A másik szál Marissa Wiegler és a Hannát üldöző csoportot mutatja, amelyből tulajdonképpen a lány múltjáról is sok minden kiderül. Míg a harmadik szál Erik Heller-rel, Hanna apjával foglalkozik.
Ebből is látszik, hogy Joe Wright azért nem hazudtolta meg önmagát, és nem egy “agyatlan” akciófilmet készített, hanem bizony a szereplőkre, a különböző karakterekre is hangsúlyt fektetett.
Természetesen a három történetszál aztán találkozott a film során, és mivel thrillerről van szó, természetesen az akciójelenetek sem maradtak ki, amelyek szintén nagyon jól sikerültek.
Ezzel együtt úgy éreztem, hogy néhány apróbb üresjárat azért csúszott be itt-ott, de összességében jól szórakoztam a filmen.

Joe Wright tehát a filmdrámák után egy másik műfajban is tudott egy igazán szórakoztató és élvezhető filmet alkotni. Korábban egyébként olyan filmeket rendezett, mint a “Büszkeség és Balítélet” a “Vágy és Vezeklés” vagy “A szólista”.
A “Hanna” forgatókönyvét Seth Lochhead és David Farr írták.

Saoirse Ronan is főként drámai filmekben játszott eddig (Vágy és Vezeklés, Komfortos Mennyország), de ezzel a szerepével is remekül megbirkózott. Rajta kívül Eric Bana és Cate Blanchett is igazán nagyszerű alakítást nyújtottak.
Hármójukon kívül pedig feltűnt a filmben még Olivia Williams és Jason Flemyng is.

Értékelés:
Összességében azt mondom, hogy egy igazán jó és szórakoztató film lett a “Hanna”. Szám szerint értékelve simán 8/10-es filmélmény volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr614841766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása