Először is üdv az oldal minden látogatójának, Luke vagyok. Petrus felajánlotta (ezúton is kösz), hogy az újabb filmekről írjak kritikákat, és én ezt örömmel el is fogadtam, így mostantól a mozikba és DVD-re érkező alkotások némelyikéről várható tőlem kritika. Tovább nem is húznám, vágjunk is bele Brooklyn mélyébe.

A helyszín napjaink Brooklynja, ahol három rendőr történetén keresztül nyerhetünk bepillantást a mindent átható bűnözésbe, korrupcióba és kábítószerügyletekbe. Eddie (Richard Gere) már 20 éve dolgozik a testületnél, mindössze egy hete van hátra a nyugdíjazásáig, amikor rásóznak egy újoncot. Eddie sosem tartotta magát példaképnek, de még csak jó zsarunak sem, így most saját magának is egy új oldaláról kell bemutatkoznia. Sal (Ethan Hawke) öt gyermek – látszólag – boldog édesapja, aki 12 éve teljesít szolgálatot, de most egy veszélyes magánakció miatt kockára teszi az egészet. Tango (Don Cheadle) évek óta dolgozik beépített emberként a drogdílerek között, és álcázása kedvéért egyszer még a börtönbüntetést is vállalta. Mielőtt befejezhetné a szolgálatot, és visszatérhetne feleségéhez még egy feladatot teljesítenie kell: meg kell ölnie jó barátját, Cazt (Wesley Snipes). Eddie, Sal és Tango sorsa egy razzia során fonódik össze, melynek keretében mindhármukat ugyanabba az épületbe küldik.

Antoine Fuqua rendező egyszer már nyúlt ehhez a témához 2001-es Kiképzés című filmjében, melynek egyik főszerepét szintén Ethan Hawke alakította. Fuqua ezúttal sem fogja rövidre, ugyanis a film több mint kétórás, és ennek köszönhetően nem is túl gyors folyású, inkább a három fő karakter bemutatásán van a hangsúly, és azon az úton, ahogyan eljutnak a végső helyszínre.

Először Eddie-t ismerhetjük meg, akit remekül alakít Richard Gere, és teljesen jól megállja a helyét ebben a tőle kicsit idegen szerepben. Ahogy a karakter maga is kimondja, ő egyáltalán nem egy mintarendőr, nem kimondottan az a nyomozó, aki a legalkalmasabb egy újonc betanítására. Ő már csak azt szeretné, ha letelne az egy hét, és végre nyugdíjba vonulhatna.

Salnek első ránézésre mindene megvan: szerető feleség, öt gyerek, egy kertvárosi ház, joggal gondolhatnánk, hogy nincs oka panaszra, és mindent megtenne, hogy így maradjanak a dolgok. Sal mégis belevág egy magánakcióba, ahol nem csak családi életét, hanem rendőri karrierjét is kockára teszi. Ethan Hawke nagyon erőteljes alakítást nyújt, nehéz eldönteni, de talán az övé a film legdrámaibb és legsokrétűbb karaktere.

Tango már 3 éve, hogy beépült a dílerek közé, akik teljesen befogadták őt, senki nem gyanítja, hogy valójában rendőr. Egyetlen vágya, hogy visszatérhessen szeretett feleségéhez, és ahhoz az élethez, amit megbízatása miatt hátrahagyott, de ehhez még meg kell ölnie Cazt, aki az eltelt idő alatt jó barátjává vált. Richard Gere-hez hasonlóan Don Cheadle-től is kicsit szokatlan volt ez a szerep, de nagyon jó alakítást láthattunk tőle is.

Fuqua még csak véletlenül sem kapkod el semmit, a lehető legaprólékosabban mutatja be a főszereplőket, ügyelve rá, hogy időnként akciójeleneteket is láthassunk (sok vérrel), és a nyomozás különböző fázisaiba is belepillanthassunk. Bár nem unalmas a film, mégsem biztos, hogy feltétlenül szükséges volt az ennyire hosszú játékidő, mert néha azért vannak üresjáratok. Ugyanakkor a filmet a három főszereplő alakítása miatt még azoknak is érdemes egyszer megnézniük, akik egyébként nem tartoznak a stílus rajongói közé. Ha pontozni kellene egy erős 7/10-est adnék rá, és kisebb hibái ellenére is csak ajánlani tudom.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr964839020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása