Kritika: The Fighter

Címkék: kritika 8pontos thefighter

2011.01.01. 20:52

Mickey "Ír" Ward (Mark Wahlberg) váltósúlyú bokszoló nagy reményekkel, ám igen nehezen beinduló karrierrel. Családi élete is elég zűrös, korábban szintén ökölvívó féltestvére, Dicky (Christian Bale) börtönbe kerül kábítószer és bűncselekmények miatt, és egyre jobban elidegenednek egymástól. Mickeyre egy csinos pincérnő, Charlene (Amy Adams) személyében köszönt rá a szerelem, és ettől a kapcsolattól új erőre kap, és kézsérülése után ismét edzeni kezd. Mickey sorra nyeri meccseit, ám úgy érzi, a címmérkőzésen csak akkor van esélye, ha Dicky segít neki a felkészülésben.

http://img2.indafoto.hu/5/7/60437_7dedd8fd08abd182261431db20a68bb4/10399251_8c2ec4cdc14d7c1198d8537b9b2e79bb_m.jpg

David O. Russell rendező nem arról híres, hogy futószalagon gyártaná a filmjeit, legutóbb 2004-ben jelentkezett a Multik haza! című alkotásával, de ha ennek az az oka, hogy azóta a The Fighteren dolgozott, akkor kijelenthetjük, hogy megérte, és az 5 Golden Globe jelölés is ezt bizonyítja. Ráadásul a szereplőválogatás is jól sikerült, hiszen mindhárom színész megkapta a maga jelölését.

Mark Wahlberggel kezdeném, akinek egyértelműen ez az eddigi egyik legkomolyabb alakítása, amiért a Golden Globe után jó eséllyel egy Oscar jelölésre is számíthat, bár talán maga a díj azért túlzás lenne egy kicsit. Ugyanis hiába hiteles Wahlberg alakítása, és nem csak alkatilag hisszük el róla, hogy bokszoló, mégsem uralja kellőképpen a vásznat, de erről meg nem ő feltétlenül ő tehet, hanem inkább szereplőtársai, ugyanis Christian Bale és Amy Adams is nagyon odateszik magukat. Bale ugyebár már a forgatás kezdetekor felhívta magára a figyelmet, hiszen rengeteget fogyott a szerep kedvéért, de utólag alighanem ő is úgy gondolja, hogy megérte, ugyanis remek alakítást láthatunk tőle. Dicky karaktere egyébként sok szempontból érdekesebb is, mint Mickeyé, hiszen egyfelől van egy drogos, balhés énje, ugyanakkor megtudjuk róla, hogy jó apa, aki szereti a gyerekét, és igyekszik jó testvér is lenni. Amytől az utóbbi 1-2 év "aranyos" szerepei után kicsit éles váltás volt Charlene karaktere, de természetesen ezúttal is nagyon jól oldotta meg feladatát.

A sok dicséretet után két negatívumot azért megemlítenék. Az egyik, hogy egy kicsit jobban is odafigyelhettek volna az arányokra, mert a testvérek közös edzését nagyjából 5 perc alatt letudják, és Mickey is nagyon gyorsan megnyeri első meccseit. A másik pedig az egyik családi veszekedős jelenet, amit sajnos egy kicsit túljátszottak a színészek, és emiatt nem sikerült túl hihetőre. De ezekkel együtt is a The Fighter egy nagyon jó film, és nem véletlen, hogy a kritikusok figyelmét is elnyerte. Én egy 8/10-et adnék rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://premierfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr884840493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isu 2011.01.01. 23:12:20

Kíváncsi leszek a filmre,csak jöjjön el hozzánk is és megnézem.
süti beállítások módosítása